Güncelleme Tarihi:
Martin Luther King ‘Bir rüya gördüm’ demişti. ‘Kölelerle esir tüccarlarının çocuklarının aynı masada oturduklarını gördüm.’ Bill Clinton Kanlı Pazar'ın yıl dönümünde zenci-beyaz ayrımının hala bir uçurum olduğunu itiraf etti.
ABD Başkanı Bill Clinton, Alabama'da 7 Mart 1965'teki ‘Kanlı Pazar’ın anıldığı önceki gün siyahlarla yürüdü. Afrika kökenli Amerikalılar'la el ele veren Arkansas doğumlu Başkan, ‘Sevgili vatandaşlarım... Başkanınız ve Güney’in bir evladı olarak buraya geldim. Bugün Selma'da olmam gerekiyordu. Daha aşılması gereken köprüler var' sözleriyle beyazlarla siyahlar arasındaki uçurumları, hortlayan şiddeti, masum siyahları ‘kazara’ katleden beyaz polislerin salıverildiği günümüzün gerçeklerini hatırlattı.
Güneşli bir günde çoğu siyah binlerce kişi Selma's Edmund Pettus Köprüsü'nde buluştu ve 35 yıl önce canları pahasına insan haklarını savunanları andı. Geçmişin acılarının geride kalmasını isteyen, özgür, adil, aydınlık yarınlar için yürüyenler arasında Başkan da vardı. Clinton, bir gün kölelerle esir tüccarlarının çocuklarının aynı masada oturmasını hayal eden Martin Luther King'in karısı Coretta Scott King ve 1965 yürüyüşünün önderi, Demokrat John Lewis ile el ele verdi. Şarkılar söyleyip çalanlardan 72 yaşındaki Carrie Bruce, ‘İşte biz böyle yolları katettik, yürüyüp, dua edip, şarkılar söyleyerek. Bugünümüze ulaşmamızı sağladıysa o acılara değer...’ dedi.
DİALLO'YU ANDI
Başkan köprünün ayağında kalabalığa seslendi ve Selma yürüyüşünden sonra 1965'te siyahlara oy kullanma hakkı verildiğini, bugün seçimle göreve gelmiş 9 bin siyah olduğunu hatırlattı. Irklar arasındaki harmoni ve ekonomik eşitliğe tam anlamıyla ulaşılamadığını belirten Clinton, eğitim, sağlık, gelir ve adalet anlayışı gibi alanlarda derin, etnik farklılıklar bulunduğunu itiraf etti. Afrikalı göçmen Amadou Diallo'yu New York'ta yanlışlıkla delik deşik eden beyaz polislerin kendilerini savundukları gerekçesiyle geçen hafta mahkemede salıverilmelerini ima eden Clinton, ‘Afrika ve Latin kökenli Amerikalılar tenlerinin rengi nedeniyle polisin farklı muamelesine hedef olduklarını hissediyorlarsa, polis de üniformalarını rengi nedeniyle bu gruplar tarafından cephe alındığını hissediyorsa aşılması gereken muazzam bir köprü vardır’ dedi.
KANLI PAZAR
O gün insan hakları için yürüyen siyahlara polis saldırdı. Alabama Valisi George Wallace ile görüşerek şiddetin dizginlenmesini, polisin siyahlara terör saçmasına dur denilmesini talep edeceklerdi. Güvenlik güçleri kırbaçladılar, copladılar, atlarını üzerlerine sürdüler. Çatışmalarda yüzlercesi yaralandı ve hapsi boyladı. İki gün sonra Martin Luther King Jr. köprüye sembolik bir yürüyüş yaptı ve 21 Mart 1965'te yaklaşık 25 bin kişi Alabama'ya ulaşmayı başardı. Yaklaşık beş ay sonra dönemin Başkanı Lyndon Johnson siyahlara oy hakkı veren yasayı imzaladı.