Güncelleme Tarihi:
Bir bölgede kimyasal silah saldırısı olup olmadığını tespit etme yetkisine sahip olan OPCW’ye bu saldırıyı kimin yaptığını bulma yetkisi de verildi. Suriye’deki durumla yakından ilgili olan bu gelişmeye Rusya’dan dün tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, yeni kurulan mekanizmanın meşruiyetini tanımadıklarını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise “İngiltere ve diğer ülkelerin yaptığı siyasi manipülasyonlar, açık şantaj ve verdiği doğrudan rüşvet sonucunda tiksindirici karar tasarısı kabul edildi” dedi.
Lahey’de OPCW tarafından önceki gün düzenlenen 4. Acil Taraf Devletler Konferansı’nda, İngiltere’nin inisiyatifiyle getirilen ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu 22 ülkeyle ortak sunulan, örgütün yetkisinin genişletilmesini öngören karar tasarısı kabul edilmişti.
‘TİTANİK GİBİ’
Konferansta, 24’e karşı 82 oyla kabul edilen tasarıyı ABD ve Avrupa Birliği kabul ederken Rusya, İran ve Suriye reddetmişti. Rusya’nın Hollanda Büyükelçisi Aleksandr Şulgin, OPCW’nin ‘Titanik gibi battığını’ söylerken Moskova’nın örgütten ayrılabileceğini ifade etti. OPCW, çeşitli kereler Suriye’deki kimyasal saldırı iddialarını araştırmak üzere görev almıştı.
TRUMP- PUTİN ZİRVESİ HELSİNKİ’DE
ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 16 Temmuz’da üçüncü bir ülke olarak Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bir araya gelecek. Beyaz Saray ve Kremlin, görüşmenin yapılacağını duyurdu.