Güncelleme Tarihi:
SURİYE’de ABD öncülüğündeki koalisyonun desteklediği ve en büyük bileşenini terör örgütü PKK’nın kolu PYD/YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) önceki gece geç saatlerde terör örgütü DEAŞ’ın merkezi Rakka’nın 45 kilometre batısındaki stratejik Tabka Hava Üssü’nü ele geçirdi. Bu üssün ele geçirilmesi ile SDG, genel taarruza geçmeden önce Rakka’yı çevrelemeye yönelik operasyonlarından birini daha tamamlamış oldu.
HAVA SALDIRILARI
Üssün Rakka’yı ele geçirme harekâtında önemli lojistik ve taarruz merkezlerinden biri olabileceği belirtiliyor. Tabka Hava Üssü, DEAŞ’ın denetimindeki Tabka kent merkezinin de 2.7 kilometre güneyinde yer alıyor. Merkezi İngiltere’nin başkenti Londra’da olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman dün yaptığı açıklamada, “Havalimanının kuzeyinde SDG, pozisyonlarını güçlendirmeye çalışıyor. Bölgede şiddetli hava saldırıları var” dedi.
Öte yandan Gözlemevi, Tabka kentinin 3.5 kilometre kuzeyinde yer alan Tabka Barajı’nın kuzeydoğu girişinde dün sabah SDG ile DEAŞ arasında şiddetli çatışmalar yaşandığını da bildirdi. SDG güçlerinin şu anda Rakka’ya en yakın mesafesi şehrin kuzeydoğusu yönünden 8 kilometre. Bununla beraber çoğu yerde SDG, Rakka’dan 18 ila 29 kilometre uzakta bulunuyor.
SDG: BARAJ SAĞLAM
Tabka çevresinde çatışmaların şiddetlenmesiyle halen DEAŞ’ın kontrolünde olan Suriye’nin en büyük barajı konumundaki Tabka Barajı’nın durumu da yakından izleniyor. SDG Sözcüsü Jihad Sheikh Ahmed dün yaptığı açıklamada, “Tabka Barajı’nın bütünlüğünü korumak için yerel saatle 13.00-17.00 arası bölgedeki operasyonları durdurduk. Bu, bir mühendislik ekibinin baraja girip çalışmalarını sürdürmesine izine vermeyi amaçlıyor” dedi. Daha sonra yapılan açıklamada ise barajda herhangi bir hasar bulunamadığı belirtildi. ABD’nin baraj kapılarını bombaladığı, Türkiye’den su akışının devam etmesi halinde barajın sularının taşabileceği iddia edilmişti.
‘RAKKA DA YERİNDEN YÖNETİME KATILIR’
PYD’nin Eşbaşkanı Salih Müslim, Reuters'a yaptığı açıklamada Rakka kentinin DEAŞ’tan alınmasının ardından Suriyeli Kürt gruplar ve müttefikleri tarafından kurulmakta olan yerinden yönetim sistemine katılacağını tahmin ettiklerini belirtti. YPG’nin halen elinde bulundurduğu kuzey Suriye bölgelerindeki Kürtler, merkeziyetçi sitemin dışında bir yönetim sistemi kurmak için çalışıyorlar.