Güncelleme Tarihi:
Kılıçdaroğlu’nun Washington temaslarında en çok karşılaştığı sorulardan biri İsrail ile ilişkiler oldu. Pazartesi akşamı kentin en popüler restoranlarından Georgetown’daki Café Milano’da üç Amerikan Yahudi örgütünün temsilcisi ve ABD Kongresi Temsilciler Meclisi’nin Dış ilişkiler Komitesi’nden Alan Makovsky ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu, Türkiye ile İsrail’in ilişkilerinin düzelmesi gerektiğini savundu. Ancak Salı günü Amerikan İlerleme Merkezi’nde (CAP) bir toplantıda Makovsky’nin Hamas’la ilgili sorularına da muhatap olan Kılıçdaroğlu, Hamas’a terör örgütü demekten kaçındı. Kılıçdaroğlu Salı sabahı ise Fethullah Gülen Hareketi’nin ABD’deki çatı örgütlerinden Türk Amerikan Birliği (TAA) temsilcileriyle TAA’nın ofisinde buluştu ve beraber kahvaltı etti.
CAFÉ MILANO BULUŞMASI
Kılıçdaroğlu’nun Café Milano’daki yemeğine, ABD’nin önde gelen Yahudi örgütlerinden, çatı kuruluşu Amerikan Yahudi Komitesi (AJC), askeri ve stratejik konularda çalışan Ulusal Güvenlik İşleri Yahudi Enstitüsü (JINSA) ve New York merkezli İnkâr ve İftiraya Karşı Birlik (ADL) temsilcileri katıldı. Kılıçdaroğlu, herhangi bir Yahudi örgütüyle bağlantılı olmasa da İsrail konularındaki hassasiyeti nedeniyle davet edilen, 28 Şubat dönemi Türkiye’de ismi çok geçen ve Necmettin Erbakan’ın darbenin arkasındaki isimlerden biri dediği Makovsky’nin de olduğu yemekte, Türk-İsrail ilişkilerine değindi. Kılıçdaroğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve krizin aşılması gerektiğini belirtirken, İsrail’in de Ortadoğu barışına katkı için üzerine düşen sorumluluklar olduğunu belirtti.
CAP’TEKİ KAPALI TOPLANTI
İsrail konusu, Kılıçdaroğlu’nun dün Obama Yönetimi’ne yakın CAP’te yaptığı basına kapalı toplantıda da gündeme geldi. Ve Gezi olaylarından beri AK Parti Hükümeti’ne yönelttiği ağır eleştirilerle öne çıkan CAP’in kentteki Türkiye uzmanlarını davet ettiği görüşmede, Makovsky Kılıçdaroğlu’na Hamas’la ilgili görüşlerini sordu. Toplantıyla ilgili Hürriyet’e bilgi veren CHP Yönetimi, Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında Hamas’a terör örgütü demekten kaçındığını özellikle vurguladı.
HER KESİMDEN KATILIM
Obama Yönetimi üzerinde hiçbir etkisi olmayan ve kentteki 90’ların siyasetini temsil eden Makovsky gibi isimler dışında, toplantıya en son AK Parti’ye yakın gazetelerin hedefi haline gelen Dış İlişkiler Komitesi’nden Steven Cook ve German Marshall Fund’dan, AK Parti’ye yakın çizgideki Joshua Walker gibi Washington’da son dönem adı öne çıkan genç isimler de katıldı.
GÜLEN HAREKETİ İLE BULUŞMA
Kılıçdaroğlu’nun Washington gezisinin en tartışmalı konularından biri de CHP Lideri’nin gezide Fethullah Gülen Hareketi’nin temsilcileriyle bir araya gelip gelmeyeceği konusuydu. Kılıçdaroğlu, Türk-Amerikan çatı örgütlerine ayırdığı Pazar gününde Gülen’e yakın hiçbir örgütle görüşmedi. Ancak Salı sabahı, TAA yöneticileriyle TAA’nın ofisinde buluştu ve beraber kahvaltı etti.
Kılıçdaroğlu, bir gün önce Brookings Enstitüsü’nde yaptığı konuşmanın ardından kendisine Fethullah Gülen Hareketi’ni nasıl gördüğü yönünde sorulan bir soruya da cevap vermekten kaçındı. Üst düzey bir CHP yöneticisi Kılıçdaroğlu’nun soruya neden yanıt vermediği konusunda, “O soruyu es geçti” demekle yetindi.
KILIÇDAROĞLU BROOKINGS ENSTİTÜSÜ'NDE KONUŞTU
TAA’DEN BASIN AÇIKLAMASI
Kılıçdaroğlu ve Gülen Hareketi’ne yakın temsilcilerin gerçekleştirdikleri toplantının ardından, TAA da buluşmayla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Tanışma ve sohbet toplantısı olarak nitelendirilen buluşmaya Kılıçdaroğlu dışında CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu, Sezgin Tanrıkulu, Faik Öztrak, Grup Başkan Vekili Engin Altay ve milletvekilleri Aytun Çıray, Kamer Genç ve Aykan Erdemir’in katıldığı duyuruldu. TAA kanadını ise TAA Başkanı Faruk Taban ve çatı derneğe üye diğer kuruluşlardan Orta Atlantik Türk Amerikan Federasyonu (MAFTAA) Başkanı Mahmut Yeter, Avrasya Amerikalılar Turkuaz Konseyi (TCAE) Başkanı Kemal Öksüz, Türk Amerikan İş Grubu (TABN) Başkanı Talha Saraç’ın dahil olduğu dernek yöneticilerinin temsil ettiği ifade edildi.
MUTLULUK DUYUYORUZ
Kahvaltı sırasında TAA’in Kılıçdaroğlu ve beraberindekilere ABD'de yaptıkları faaliyetler konusunda bilgi verdiği, Kılıçdaroğlu’nun ise partisinin dış politika vizyonunu, Türkiye’de farklı sosyal kesimleri kucaklama girişimleri ve Washington ziyaretine ilişkin gözlemlerini aktardığı açıklandı.
Çatısı altında ABD geneline yayılmış 240 dernek bulunduran TAA açıklamasında,”Şimdiye dek Türk siyasetinin önde gelen birçok ismi gibi Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP heyetini de misafir etmiş bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. Kendilerine, yoğun programları arasında kurumumuzu ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyoruz” denildi.
GÜNCEL KONULAR YOKTU
CHP kaynakları da, görüşmenin sıcak bir havada geçtiğini, dershane tartışması gibi Gülen Hareketi’nin hassas olduğu güncel politikaya dair konuların kahvaltıda ağırlık taşımadığını ilettiler. Kılıçdaroğlu, Brookings Enstitüsü’ndeki konuşması dahil, daha önce yaptığı açıklamalarda hükümetin eğitim sisteminde kapsamlı bir reforma gitmeden dershaleneleri kapatmasına karşı olduğunu söylemişti.