Güncelleme Tarihi:
Cumartesi akşamı 4 günlük bir program için 12 kişilik bir heyetle Washington’a inen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti liderliğine seçildiği 2010’dan beri ilk kez bulunduğu ABD’de temaslarına başladı. Kılıçdaroğlu, pazar sabahı Amerikalı bir gazeteciye verdiği mülakatın ardından, New York, Florida ve California gibi eyaletlerden gelen Türk-Amerikan işadamlarıyla görüştü. Sonra da Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) ve Türk Amerikan Bilim Adamları ve Akademisyenleri Derneği (TASSA) çatı kuruluşlarıyla bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, akşam katıldığı, CHP ABD ofisinin açılışı onuruna düzenlenen, Beyaz Saray’ın yanındaki “Amerikan Devrimi Kızları” örgütünün genel merkezindeki resepsiyonun ardından da, ABD'deki Yahudi toplumu temsilcileriyle yemek yedi.
Kılıçdaroğlu, yaklaşık 200 kişinin katıldığı, hem ABD’de yaşayan Türk kökenlilerin hem de Amerikalıların ilgi gösterdiği resepsiyonda, “Bana ‘ABD’ye niye gidiyorsun’ diyorlar. Bu kadar çok dostum varken niye gitmeyeyim” dedi. Ve CHP’nin ABD’de daha da güçleneceğini söyledi.
"BİZ KENDİMİZİ ANLATAMAMIŞIZ"
Kılıçdaroğlu, resepsiyondaki konuşmasında şunları söyledi:
“Yeni Cumhuriyet Partisi gençlere ve kadınlara önem veren bir parti. Yeni Cumhuriyet Partisi dünyayı okumaya önem veren bir parti. Önümüzdeki süreç içinde göreceksiniz Amerika’da daha güçlü bir Cumhuriyet Halk Partisi olacak. Daha fazla gelmeye çalışacağız. Belki ben gelmeyeceğim ama arkadaşlarımız daha fazla gelecekler. Nedeni de şu: Bugünkü süreç içinde biz kendimizi yeteri kadar, öyle anlaşılıyor ki anlatamamışız. Değişimi anlatamamışız. Önümüzdeki süreçte daha çok arkadaşımız gelerek ve sizlerin sorularına muhatap olarak neyi nasıl yaptığımızı, beklentilerimizi, düşüncelerimizi sizlere anlatmaya çalışacağız."
İLİŞKİLERDE GÜVENSİZLİK
Resepsiyon sırasında, pazartesi sabahı Beyaz Saray’da yapacağı önemli görüşme öncesi basın mensuplarının da sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, temasları konusunda ise şunları kaydetti: "Bizim politikaları anlatacağız. Bu politikaların büyük bir kısmıyla çağdaş ülkelerin uyguladığı politikaların uyuştuğunu göreceksiniz. Biz özellikle Suriye, Irak ve Mısır konusunda daha farklı bir politika güdüyoruz. Arzumuz bulunduğumuz coğrafyada bir çatışmanın olmaması. Çatışma olmayacak ama öte yandan da daha fazla bireysel hak ve özgürlüklerin genişlemesi gerekiyor, demokrasinin gelmesi gerekiyor, özgürlük talebinde bulunanların şiddete maruz kalmaması gerekiyor. Bunlar bizim arzularımız, bunları tabii dile getireceğiz.” Kılıçdaroğlu, Türk-Amerikan ilişkilerinin durumuna ilişkin ise “Türk-Amerikan ilişkilerinde belirli bir güvensizlik egemen bugün için. Umuyorum bu güvensizlik kısa süre içerisinde giderilmiş olur" dedi.
GEZİDEN NOTLAR
• Kılıçdaroğlu’na gezisinde eşlik eden milletvekillerinden Şavak Pavey, ilk gece düzenlenen resepsiyonun yıldızı oldu. Katılımcılar, gecede Pavey ile fotoğraf çektirmek için sıraya girdiler.
• Kılıçdaroğlu’nun Pazar sabahı özel mülakat verdiği Amerikalı gazeteci, New York’ta Birleşmiş Milletler binasında bağımsız olarak çalışan ve daha önce de 2010’da Fethullah Gülen’den Mavi Marmara baskını sonrası demeç alan Joe Lauria oldu. CHP Temsilcileri, Lauria’nın nasıl belirlendiğini sorduğumuzda, isme Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu’nun karar verdiğini söylediler.
• Washington’daki CHP resepsiyonuna ilgi çok yüksekti. Ve katılım da AK Parti temsilcilerinin şehirde düzenledikleri toplantılara nazaran daha çeşitliydi. AK Parti’nin yasaklı listesinde yer alan Michael Rubin gibi neo-con çizgideki politikacılar da, böylece ilk kez kentte bir Türk etkinliğine katılmış oldular.
• Adı daha önce Mustafa Sarıgül’e destek veren isimler arasında geçen, Washington’ın en önemli Türkiye uzmanlarından Henry Barkey, resepsiyona sarı bir gömlekle katıldı.
• Kılıçdaroğlu’nun ilk gün ABD’deki Gülen’e yakın derneklerle bir teması olmadı. Gülen derneklerinin temsilcileri akşam verilen resepsiyona da katılmadılar.
• CHP’nin ABD Temsilcisi Yurter Özcan, Washington’dan sonra California, New York, Florida ve Teksas gibi eyaletlerde de örgütleneceklerini söyledi.