Kıbrıs'ta karar buluşması

Güncelleme Tarihi:

Kıbrısta karar buluşması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2008 11:54

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum kesimi lideri Dimitris Hristofyas, kapsamlı çözüm müzakerelerine gidebilecek olan süreç çerçevesinde bir araya geldi.

Haberin Devamı

Talat-Hristofyas görüşmesi, BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye-Brook Zerihoun'un ara bölgedeki konutunda saat 11.10'da başladı.
Görüşmeye, Zerihoun'un yanı sıra Rum Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu ile KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ın BM ve AB ile Müzakerelerden Sorumlu Temsilcisi Özdil Nami katılıyor.

Heyetlerin iki taraf arasında oluşturulan çalışma grupları ve teknik komitelerin çalışmalarını son kez ele alarak, kapsamlı müzakerelerin başlangıcını ilan etmeleri bekleniyor.

İlk görüşme Mart'taydı

Talat ve Hristofyas, yeni süreç çerçevesinde ilk olarak 21 Mart'ta bir araya geldi.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Möller'in ara bölgedeki ikametgahında düzenlenen görüşmede liderler üç ay sonra yeniden bir araya gelmeyi kararlaştırmıştı.

Haberin Devamı

Liderler, Lokmacı Kapısı'nın da en kısa sürede açılması için uzlaşmaya varmıştı.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi de liderlerin bir dizi çalışma grubu ve komiteler kurmak ve gündemlerini belirlemek üzere danışmanlarının bir hafta içinde buluşmasına karar verdiklerini bildirmişti.

Möller, Talat ile Hristofyas'ın kapsamlı müzakereleri başlatmak konusunda anlaştıklarını belirtmişti.

Talat ile Hristofyas'ın bu görüşmesinin ardından 26 Mart'ta Lefkoşa'ya giden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Türk askerinin Kıbrıs'ta "adil ve kalıcı barış sağlanana kadar" adada kalacağını söylemişti.

Komiteler

Talat ile Hristofyas'ın 21 Mart görüşmesinden sonra başlayan yeni süreçte, taraflar 6 çalışma grubu ile 7 teknik komite oluşturulmasına karar vermişti.

Talat ile Hristofyas, 23 Mayıs'ta yeniden bir araya geldi.

İki lider bu görüşmede çalışma grupları ile komitelerin çalışmalarını gözden geçirdi ve Haziran ayında yeniden bir araya gelmeye karar verdi.

Ayrıca eşit statüdeki Türk ve Rum kurucu devletlerinin oluşturacağı Kıbrıs devletinin, tek uluslararası kimlikli, federal bir hükümeti olması konusunda görüş birliğine vardı.

Hristofyas, Kıbrıs'ın uluslararası kimliğinin, "Kıbrıs Birleşik Federal Cumhuriyeti" (United Federal Republic of Cyprus) olması konusunda ortak pozisyonları olduğunu söylemişti.

Haberin Devamı

Kıbrıslı Rumlar ve İngiltere 5 Haziran'da karşılıklı anlayış memorandumu imzaladı.

Hristofyas ile İngiltere Başbakanı Gordon Brown arasında imzalanan memorandumda, Kıbrıs sorununun çözümünde "iki bölgeli, iki toplumlu federasyona" atıfta bulunuldu.

Talat ise memorandumun, Hristofyas ile vardıkları mutabakatın dışında olduğunu belirtmişti.

Memoranduma Ankara da tepki göstermişti.

Temmuz buluşması

İki tarafın liderleri son olarak 1 Temmuz'da yeniden bir araya gelerek, 4,5 saatlik bir görüşme yaptı.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Zerihoun, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada liderlerin "tek egemenlik ve tek vatandaşlık konusunda prensipte anlaştığını" bildirdi.

Haberin Devamı

Zerihoun liderlerin uygulamaya ilişkin detayları kapsamlı müzakerelerde ele alma konusunda da uzlaştığını açıkladı.

Liderler, 1 Temmuz görüşmesinde teknik komite ve çalışma gruplarının faaliyetlerini gözden geçirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!