Güncelleme Tarihi:
YUNANISTAN’ın yeni Başbakanı Aleksis Çipras dün Kıbrıs Rum Kesimi’ne yaptığı ziyaret kapsamında Kıbrıslı Türk ve Rum sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Rum lider Nikos Anastasiadis ile temaslarının ardından dün akşam saatlerinde sivil toplum örgütleriyle görüşen Çipras, Kıbrıslı Türklerle kameraların karşısına geçmekten de çekinmedi. Görüşme hakkında bilgi veren Doğuş Derya, “Yunanistan’daki başarısından dolayı kutladım. Kıbrıs için de umut verici oldu. Kıbrıs müzakerelerinde kadınlar olarak toplumsal cinsiyet eşitliğinin de ele alınmasını istedim” dedi.
Mağusa’ya davet
Türk görüşmeciler arasında yer alan Mağusa İnisiyatifi’nden Dr. Okan Dağlı, “Çipras, 28 Temmuz 1974’te doğduğunu ve 40 yaşını aştığını söyledi. Kıbrıs sorununun artık çözülmesi gerektiğini anlattı. Mağusa’da kapalı Maraş nedeniyle insan yaşamadığını düşünüyormuş. Çok şaşırdı, Türklerin yaşadığı bugünkü Mağusa’ya davet ettim” diye konuştu. Federal İnisiyatif’ten Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek, “ilk buluşmanın” sembolik değerinin çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Çipras Kıbrıs’ta ortak geleceği kurmak için Türkiye ile birlikte hareket etmek istediğini söyledi. Sivil toplum örgütleri olarak Çipras’ın desteğini istedik, o da ‘elinden geleni yapacağı’ cevabını verdi” dedi.
RESMİ TEMASLARDA ŞAHİN
Çipras, Rum lider Nikos Anastasiadis ile görüşmesinde ise, geleneksel Kıbrıs politikasından ödün vermedi. Arastasiadis ile düzenlediği ortak basın toplantısında Türkiye – Yunanistan ilişkilerinin gelişmesi için mihenk taşının Kıbrıs olduğunu söyledi ve Barbaros Hayrettin Paşa Sismik gemisinin doğu Akdeniz’den çekilmesini, müzakerelerin de geminin çekilmesinin ardından başlamasını talep etti. Yunan Başbakan, Rum Meclisi’nde yaptığı konuşmada ise, daha da sertleşti ve “Kıbrıs’a gelene kadar Kıbrıs sorununu bu kadar derinlemesine bilmiyordum. Türkiye’nin teklif ettiği garantör ülkelerin de katıldığı 4’lü görüşme teklifine hayır diyoruz. Kıbrıs davasında Rumların tamamen arkasındayız. Kıbrıs sorunu BM kararları ve AB kurallarına göre çözülmelidir” diye konuştu.
ATİNA’YA CAMİ
Çipras, Türkiye ile ilişkilerin gelişmesi için Batı Trakya Türk azınlığın müftülerini kendilerini seçmeleri ve Atina’da cami açılması gibi konularda da konuştu. Yunan Başbakan, “Bu konularda çok dikkatli ve düşünerek karar verecek ve adım atacağız. Ancak bunlar, bütün etkileri incelendikten sonra atılacak Perspektifi ve güvenliği sürdürecek olan radikalliktir” ifadelerini kullandı.
‘Solcusu da sağcısı da aynı’
ÇİPRAS’ın Kıbrıs sorunundaki açıklamalarına KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tepki gösterdi. Eroğlu, müzakere masasından kaçan tarafın Kıbrıslı Rumlar olduğuna dikkat çekerek, “Çipras Kıbrıs sorununa barışçı ve radikal bir katkı yapmak istiyorsa, Kıbrıs’ta Rumlar kadar egemen bir Kıbrıslı Türk halkı bulunduğunu kabul etmelidir” dedi. Eroğlu önceki akşam yaptığı açıklamada, Yunan Başbakan’ın Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisinin Kıbrıs açıklarından çekilmesi çağrısı yaptığını hatırlattı ve “Ne sağ ne sol, fark etmiyor. Güney Kıbrıs ve Yunanistan’da iktidarlar değişir ama Kıbrıs konusuna bakışları değişmez gibi görünüyor. Rum kesiminde ‘yoldaş’ Hristofyas da iktidara geldi, ne oldu… Başbakan Çipas’ın Savunma Bakanı ilk iş olarak Kardak kayalıklarına giderek tahrikte bulundu” diye konuştu.
EOKA mezarlarına ziyaret
Yunan Başbakanı Alexis Çipras’ın Kıbrıs ziyaretinde yoğun bir program uygulandı. Kıbrıs Rum yönetiminde sağcı lider Nikos Anastasiadis’in iktidarda olması nedeniyle programına Yunan milliyetçilerin mabedi kabul edilen, EOKA militanlarının mezarlarına ziyaret de eklendi. Çipras, 1955-59 yılları arasında İngiliz yönetimi sırasında idam edilen EOKA militanlarının Lefkoşa Rum kesimindeki mezarlarına çelenk koydu, EOKA anısına hazırlanan özel odada ‘idam ilmiği’ önünde durdu.