Kıbrıslı Türklerin özgürlük lideri Dr. Fazıl Küçük anıldı

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıslı Türklerin özgürlük lideri Dr. Fazıl Küçük anıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2011 16:27

Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve varoluş mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük, 27. ölüm yılında KKTC'deki anıt mezarında düzenlenen törenle anıldı.

Haberin Devamı

DR. KÜÇÜK MEZARI BAŞINDA ANILDI

 

Derviş Eroğlu, törendeki konuşmasında, Doktor Fazıl Küçük’ü unutmadıklarını, unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını ifade ederek, “Doktor Küçük’ün, Fazıl Kaymak'ın, Osman Örek'in, gerek Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT)gerekse diğer kurum-kuruluşlarımızda, örgütlerimizde başı çekenlerin ve pek tabii ki, Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş'ın o yıllardaki, o zor koşullardaki mücadeleleri, önderlikleri, Anavatan Türkiye'nin desteği olmasaydı bugün Kıbrıs Türk halkı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devleti olmazdı” dedi.

 

Eroğlu, Kıbrıs konusunda 26 Ocakta Cenevre'de yapılacak üçlü görüşmeye değinerek, “Eğer Rum tarafı iyi niyetli olur, gerçekler temelinde bir antlaşma yapılmasına yanaşırsa ilerleme sağlamamız mümkündür. Aksi takdirde Birleşmiş Milletler’den görev bekliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

 

Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs'ta bir çözüm olmamasının daha fazla mağduru pozisyonunda tutulamayacağını belirten Eroğlu, şunları söyledi:

 

“Kimse oyun oynamaya, Kıbrıs Türk halkının haklarını gasp ederek kendi emellerine ulaşmaya çalışmasın. Biz, Anavatan Türkiye ve Kıbrıs Türk halkının yerinin Avrupa Birliği'nde olduğuna inanıyoruz, ancak ne Türkiye ne de bizler Avrupa Birliği uğruna haklarımızdan vazgeçecek değiliz.

 

Önderimiz, liderimiz Doktor Fazıl Küçük'e seslenerek yineliyorum; rahat uyu sevgili Doktor. Kıbrıs Türk halkı iki kurucu devletin oluşturacağı yeni bir ortaklığa vardır ama gerçekler mutlaka görülmeli, idrak edilmelidir.

 

Kıbrıs'ta iki halk, iki devlet, iki bölge vardır.

 

Anavatan Türkiye'nin etkin ve fiili garantisi bizim için olmazsa olmazdır.

Haberin Devamı

 

İki bölgeliliğin sulandırılmasına, mülkiyet konusunun bizleri 1974 öncesine götürecek, ekonomimizi, sosyal yaşamımızı perişan edecek şekilde sonuçlandırılmasına asla yanaşmadık, yanaşmayacağız.”

       

 “ÖNDERLİK NEDİR, NASIL OLUR, EN GÜZEL ÖRNEĞİNİ SERGİLEDİ”

Dr. Küçük'ün, “önderlik nedir, nasıl olur, en güzel örneğini sergilediğini” ifade eden Eroğlu, “Kıbrıs Türk halkı, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ten, Türkiye Cumhuriyeti'nden güç ve ilham alarak, Dr. Fazıl Küçük’ün önderliğinde verdiği mücadele ile azınlık statüsünden çıkarak, toplum statüsüne geçmiş, oradan da bir devletin kurucu ortağı halk noktasına ulaşmıştır” dedi.

 

Eroğlu, “Bu gelişim süreci ve mücadele gelecekte de Kıbrıs adasında başı dik, alnı açık, kimliği ile özgür ve egemen olarak, refah içinde yaşamak isteyen her birey tarafından dikkatle okunmalı ve özümsenmelidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

 

Dr. Küçük'ün, Rum-Yunan ikilisinin Enosis isteklerinin doruğa ulaştığı,bu uğurda bir terör örgütü kurdukları dönemde kalemiyle, halkıyla mücadelesini yürüttüğünü, Kıbrıs Türk halkının başlattığı mücadelenin Anadolu'da benimsenmesi,Anavatan Türkiye hükümeti tarafından sahiplenilmesi için çok önemli gayretler sarf ettiğini anlatan Eroğlu, şöyle devam etti:

 

 “Vakıfların yeniden Kıbrıs Türk halkının yönetimine devredilmesi için verdiği mücadele, tarihimizdeki önemli mihenk taşlarından biridir. Doktor Küçük,1974 Mutlu Barış Harekâtı sonrasında da halkına hizmet etmiş, demokrasimizin gelişmesine yazıları, görüşleriyle önemli katkılar sağlamıştır.”

Haberin Devamı

 

Eroğlu, Dr. Küçük'ün, ölümünden yaklaşık 2 ay önce 15 Kasım 1984'deKKTC'nin ilanı edildiği gün büyük heyecan yaşadığını ve buna yakından tanıkolduğunu belirterek, “Yaşadığı heyecan, hastalığına rağmen gözlerinde yer alanpırıltı hala taptaze belleğimde duruyor” dedi.

 

 “DR. FAZIL KÜÇÜK'ÜN AÇTIĞI YOLDAN YÜRÜYORUZ”

“Bugün de halkımız ve biz, Dr. Fazıl Küçük'ün açtığı yoldan yürüyoruz.Mücadelenin henüz bitmediğinin, hedefe tam olarak ulaşılamadığının bilinciyle çabalarımızı devam ettiriyoruz” diyen Eroğlu, şöyle konuştu:

 

 “Dün olduğu gibi bugün de zorluklarımız vardır ama çok şükür düne göre çok ama çok iyi bir noktadayız. Anavatan Türkiye ile birlikteyiz. Devletimiz var.Kendi bölgemizde, kendi topraklarımızda özgürüz. Yoktan bir devlet, bir ekonomi yarattık. Tüm devletlerin başına gelebilenlere benzer bir şekilde bizim de ekonomik sıkıntılarımız baş göstermiştir ama bunları aşacağımızdan eminiz.”

Haberin Devamı

 

Dr. Fazıl Küçük önderliğinde başlatılan mücadelenin Kıbrıs'ta kalıcı bir barış ortamının sağlanması ve idamesine yönelik olduğunu çok iyi bildiklerinden Rum tarafıyla görüşmeleri iyi niyetle ve yapıcı bir anlayışla devam ettirdiklerini belirten Eroğlu, “Sabrımızı zorlasalar, haksızlıklarını, ambargolarını devam ettirseler de haklı olmanın ve haklılığımızın er ya da geç teslim edileceğinin bilinci içinde yolumuza devam ediyoruz. İsteklerimiz, savunduklarımız, Birleşmiş Milletler örgütünün kuruluş gerekçelerine, insan haklarına, çağdaş normlara,uluslararası hukuk ilkelerine uygundur” dedi.

       

TÖREN

Törene, Dr. Küçük'ün ailesi, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer,Başbakan İrsen Küçük, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen, 1. ve 2.Cumhurbaşkanları Rauf Denktaş ve Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri(KTBK) Komutanı Korgeneral Adem Huduti, diğer üst düzey komutanlar, bakanlar, kurum, kuruluş ve siyasi parti temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

 

Törende, anıt mezara çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekilen bayraklar yarıya indirildi. Anıt Özel Defteri, Cumhurbaşkanı Eroğlu, Büyükelçi Türkmen, KTBK Komutanı Korgeneral Adem Huduti ve KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysa tarafından imzalandı.

 

Törenden sonra, Anıttepe'deki Dr. Fazıl Küçük Müzesi ve fotoğraf sergisi gezildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!