Kıbrıs’ta tahrike misilleme

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs’ta tahrike misilleme
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yunan savaş uçaklarının Baf'taki Andreas Papandreu Hava Üssü'ne inmesiyle patlak veren yeni Kıbrıs krizi, dün Ankara'da yapılan üç ayrı zirvede masaya yatırıldı. Toplantılarda, Yunanistan'ın bu tahrikkar hareketine misilleme olarak Türk savaş uçaklarının da KKTC'ye intikali ve herhangi bir Yunan engellemesi karşısında ‘vur’ emri dahil ‘her türlü’ gerekenin yapılması direktifi verilmesi kararlaştırıldı.

Yunanistan'ın Kıbrıs Dum Kesimi'ne askeri uçak göndermesi Ankara ile Atina arasında yeni bir krize yolaçıyor.

Ankara'nın misilleme kararıyla birlikte Türk-Yunan ilişkilerinde kritik bir tırmanma sürecine girildi. Ada'daki son durum üzerine dün Ankara'da üç ayrı zirve yaşandı.

UÇAKLARA VUR EMRİ

Toplantılarda, Yunanistan'ın bu tahrikkar hareketine misilleme olarak Türk savaş uçaklarının KKTC'deki Geçitkale Havaalanı'na intikal planları son kez gözden geçirildi. Uçaklarımıza, herhangi bir Yunan engellemesi sözkonusu olduğunda ‘vur’ emri dahil ‘her türlü’ gerekenin yapılması direktifi verilmesi kararlaştırıldı.

İLK TOPLANTI

Ankara'daki zirveler serisi ilk olarak Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir'in başkanlığında, Genelkurmay Karargahı'nda yapıldı. Bu toplantının ardından Orgeneral Bir, akşamüstü Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Dışişleri Konutu'nda biraraya geldi. Bu arada TBMM'deki vergi yasası görüşmeleri sırasında da Başbakan Mesut Yılmaz ile Yardımcısı Bülent Ecevit yaklaşık 20 dakika süren bir görüşme yaptılar. Bunun ardından dün akşam saat 23.00 sularında da hükümet ve askeri kanadın zirvesi biraraya geldi.

TAVİZ YOK

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir başkanlığındaki ilk toplantıda, Yunanistan'ın düşmanca tutumundan duyulan endişe vurgulandı ve olası bir yeni girişim için her türlü askeri önlemin alınması kararlaştırıldı. Toplantıda, Yunanistan Hava Kuvvetleri'ne ait 4 F-16 ile iki C-130 uçağının Baf'a inmesi ile ilgili Genelkurmay'a ulaşan istihbarat raporları ele alındı. Yunanistan'ın tamamen tahrik amaçlı bu girişiminin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından görmezlikten gelinemeyeceği ve gerekli her türlü tepkinin gösterilmesi görüşünün altı çizildi. Komutanlar, Yunanistan'ın bu tutumuna karşı en küçük tavizin bile verilmeyeceğini vurguladılar.

DEV ZİRVE

Başbakanlık Konutu'nda Yılmaz'ın başkanlığında gerçekleşen dev zirveye ise, Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Devlet Bakanları Şükrü Sina Gürel ve Hüsamettin Özkan ile üst düzey komutanlar ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Korkmaz Haktanır katıldı.

Toplantıdan sonraki bu vurgulama, askeri kulislerde, Yunanistan'ın ikinci bir kez Baf'a savaş uçağı indirme girişimine çok sert tepki gösterileceği şeklinde değerlendirildi. Askeri kaynaklar, misilleme olarak Türk savaş uçaklarının da Geçitkale'deki havaalanına inmesinin gündeme gelebileceğini ve böylece Yunanistan'a ‘Her türlü düşmanca tutumunuz karşılık bulacaktır’ mesajı verilebileceğini belirttiler.

Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, Yunan uçaklarının Baf Askeri Hava Üssü'ne kullanmaya başlamalarının, bölgedeki güven ve istikrarı bozmaya yönelik son derece vahim ve tahripkar bir gelişme olduğunu bildirdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!