Güncelleme Tarihi:
KKTC DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN MERKEL'E TEPKİ
KIBRIS Rum yönetimini ziyaret eden ilk Alman Başbakan Angela Merkel, “Rumlar Kıbrıs sorunun çözümü için çok adım atıyorsunuz ama Türk tarafının cevap vermediğini görüyoruz. Türkiye Başbakanı ve bakanlarına bunları söyleyeceğim” dedi, Rum lider Dimitris Hristofyas ise, “İlginize şaşırdım hayran kaldım” karşılığını verdi.
Lefkoşa Rum Kesimi’ne dün 6 saatlik resmi bir ziyarette bulunan Merkel, Rum lider Dimitris Hristofyas ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Rumları beklentilerinin üzerinde memnun etti. Merkel, Kıbrıs sorunu ve Türkiye’nin Rumlara yaklaşımıyla ilgili çarpıcı ifadeler kullandı:
- Kıbrıs sorunu: Sorunun çözümlenmesi için yapıcı tavrınızı ve girişmelerinizi takdirle karşılıyorum. Siz çok adım atıyorsunuz. Adımlarınız bir uzlaşmaya hazır olduğunuzu gösteriyor. Ancak Türk tarafının bu adımlara karşılık vermediğini de görüyoruz. Sorunun çözümü için yürüdüğünüz yolda size elimizden geldiği kadar yardımcı olacağız. Türkiye Başbakan (Recep Tayyip Erdoğan) ve Türk bakanlar ile buluştuğunda bunları anlatacağım.
- Türkiye’nin AB üyeliği: Nihai kararın ne olacağından bağımsız, üyelik müzakerelerinin devam etmesinden yanayız.
- Türk limanlarının açılması: Türkiye limanlarını açarak ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ni gümrük birliğine dahil etmesini gerektiren Ankara Protokolü’nü uygulamadıkça, müzakere başlıkları kapanmayacak. Üstelik askıya alınan 8 başlık da bulunuyor.
“Merkel, Kıbrıs’a ve Kıbrıs’ın yönetimine (Rum kesimi) olan dostluk duygularını kanıtladı” diyen Rum lider Hristofyas ise “Kıbrıs Cumhuriyeti bağımsız ve AB üyesi bir ülkedir. Doğu Akdeniz’de doğalgaz aramak ve komşu ülkelerle bu konuda anlaşmalar imzalamak hakkıdır. Türkiye buna itiraz edemez” diye konuştu.
Kendi dediğini de unutuyor galiba
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Merkel’e Katar’dan yanıt verdi. Erdoğan şunları söyledi: “Merkel, konuştuğunu da herhalde unutuyor. ‘Güney Kıbrıs’ı AB’ye almak yanlış olmuştur’ ifadesini kullanan da kendisiydi. Bakın şimdi Güney Kıbrıs’ı ziyaret ediyor. O ziyarette de bu ifadeyi kullanıyor. Ben diyorum ki Sayın Şansölye siz Şansölyeliğinizden önceki dönemi şöyle bir araştırın. O zaman neyin ne olduğunu göreceksiniz. Tavsiye ederim Schröder’le de bir çay için.
Sayın Merkel herhalde Kıbrıs sorununu kendi Başbakanlığı döneminden itibaren devam eden bir süreç olarak zannediyor. Kıbrıs sorununun geçmişini bilmiyor. Halbuki şu anda anamuhalefet partisinin geçmişteki lideriyle görüşme fırsatını bulabilseydi Kıbrıs sorununun asıl failinin kimler olduğunu gayet iyi anlardı.
Annan planının kabulüyle birlikte Kuzey Kıbrıs’ın da bu haklardan aynı şekilde istifadesi vardı. Neydi bu? Referandum. Referandumda Kuzey Kıbrıs evet derken Güney Kıbrıs hayır dedi. Annan planına hayır diyen Rumları Batı AB’ye aldı, KKTC’yi ise cezalandırdı. Hala Kuzey Kıbrıs cezalandırılmaya devam ediyor.”