Güncelleme Tarihi:
HELSİNKİ Zirvesi'nde Türkiye'nin AB Adaylığına yeşil ışık yakılmasından sonra, dünyanın en karmaşık sorunlarından biri olarak nitelenen Kıbrıs sorununda çözüm olasılığı arttı. Çözümün aşamaları da şekillenmeye başladı.
Güney Kıbrıs'ın en yüksek tirajlı gazetesi Fileleftheros, AB ve özellikle ABD'nin etkin bir şekilde devreye girmesiyle başlayan yeni süreçte çözüm için geri dönülmez bir yola girildiğini savundu. Gazeteye göre çözüme giden yol şöyle olacak:
3-14 Aralık tarihleri arasında New York'ta tarafların görüşlerini not eden BM ve ABD, 27 Ocak'ta Cenevre'de yapılacak ikinci turda Denktaş ve Klerides'ten bir ara anlaşma imzalamalarını isteyecek. Güven yaratıcı önlemler içeren ara anlaşma 1974'ten beri iskana kapalı tutulan Maraş'ın BM denetimine verilmesi karşılığında Türk tarafına uygulanan ambargoların kaldırılmasını öngörüyor. Anlaşma uyarınca KKTC ile Güney Kıbrıs arasında ticaret serbest olacak. Ada'ya gelen turistlerin iki bölge arasındaki seyahatlarine konan kısıtlamalar da hafifletilecek.
KKTC'de Nisan’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yapılacak 3'üncü turda ise ABD ve İngiltere'nin hazırladığı çözüm planı masaya konacak. Kıbrıs sorununun tüm unsurlarını kapsayan ve Ada'da gevşek federasyon kurulmasını öngören plana göre, federal devletin tek uluslararası kimliği ve tek egemenliği olacak. Egemenliğin adadaki iki taraftan kaynaklandığı tescil edilecek. Merkezi hükümette Kıbrıslı Türkler Rumlarla eşit haklara sahip olacak. Ada'da dönüşümlü başkanlık sistemi uygulanacak.
Çözümün ardından Kıbrıslı Türkler, Türkiye'ye belli güvenceler verilmesi karşılığında Rumlarla birlikte AB'ye girecek.