Kıbrıs restleşmesi AB Komisyonu'nda

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs restleşmesi AB Komisyonunda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2006 00:00

AB Komisyonu, dün açıkladığı İlerleme Raporu’nda Rumlara limanların açılması konusunda 14-15 Aralık’taki AB zirvesine kadar ciddi adım atılmasını beklediğini ortaya koydu. Komisyon Başkanı Barroso, "Diplomasiye bir şans tanımaya karar verdik" dedi. Barroso, "yükümlülüklerin tamamiyle yerine getirilmesi görüşme sürecinin tamamını etkileyecektir" uyarısında bulundu.

AB Komisyonu dün yayınladığı raporunda, limanların Rum gemilerine açılmaması halinde, 14-15 Aralık’ta toplanacak olan AB liderlerine bir "tavsiye kararı" sunacağını belirtti. AB Komisyonu dün Türkiye’ye yönelik 75 sayfalık "ilerleme raporu" ile 54 sayfalık strateji belgesi ve buna bağlı olan "AB’nin bütünleşme kapasitesi analizi"ni yayınladı. AB Komisyonu, limanların bu yıl açılmaması halinde Türkiye ile müzakere sürecinin olumsuz etkileneceği uyarısında bulundu.

"Türkiye, Kopenhag siyasi kriterlerini başarıyla karşılamadı ve siyasi reformlara devam ediyor. Ancak reformların hızı yavaşladı" saptamasında bulunan AB, özellikle ifade özgürlüğü alanında büyük çaba gerektiğini belirtti. Dün onaylanan strateji belgesinin sonuç bölümünde, reformlar ve Kıbrıs ile ilgili iki paragrafa yer verildi.

AB Komisyonu "Müslüman olmayan dini toplulukların haklarının, kadın haklarının, sendikal hakların ve ordu üzerindeki sivil kontrolün güçlendirilmesi gerekiyor. Türkiye, işleyen piyasa ekonomisine sahip konumdadır" dedi.

Kıbrıs paragrafında AB’nin 21 Eylül 2005 tarihli karşı deklarasyonuna atıf yapıldı ve şu görüşe yer verildi: "AB Türkiye’nin, Ankara Anlaşmasını genişleten Ek Protokolü, ayrım yapmadan ve eksiksiz uygulayarak, malların serbest dolaşımı üzerindeki tüm engelleri, bütün nakliye araçlarını da kapsayacak şekilde kaldırmasını bekliyor. Bu yükümlülüğün eksik yerine getirilmesi, müzakere sürecini olumsuz etkileyecektir."

AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye’nin reformlar konusunda geri adımlar attığı görüşünün doğru olmadığını, bir yavaşlamanın söz konusu olduğunu kaydetti. Rehn, Kıbrıs konusunda AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın girişim ve önerilerinin "son fırsat" olduğu görüşünü tekrarladı.

EKONOMİDE SINIFININ İYİSİ

Olli Rehn, limanlar konusunda herhangi bir "tavsiyede" bulunulmaması ile ilgili bir soruya, "züccaciye dükkanına girmiş bir fil gibi hasar vermemek gerektiğini" söyleyerek yanıtladı. Rehn, son beş yıldır süratli büyüme yaşadığını, Türkiye’nin, ekonomide, Avrupa’da "sınıfın en iyilerinden biri" olduğunu söyledi. Raporun ilk halinde bulunan ve tartışmalara neden olan "Mr. Öcalan" ifadesi de değişti ve bu bölümde "Abdullah Öcalan" ifadesi kullanıldı.


Oliver Stone özür dilemişti

Basın toplantısında bir gazeteci, müzakerelerde tren kazası ihtimaliyle ilgili soruda "Şark Ekspresi" benzetmesi yapınca Rehn, en azından artık Türkiye ile ilgili olarak "Gece Yarısı Ekspresi" benzetmesi yapılmadığını belirtti. Rehn, "Zaten filmin senaristi Oliver Stone da bu film yüzünden Türkiye’den özür dilemişti" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!