Güncelleme Tarihi:
Liderler yarım asırdır devam eden sorunu en kısa sürede bitirmek üzere müzakere edecek. Türkiye ve KKTC, sorunun üç ay içinde çözülebileceğini savunuyor. Yeni kurulacak devlette, Türk ve Rumlar Katolik nikahında olduğu gibi birbirlerinden ayrılamayacak.
İki kesimli, iki toplumlu siyasal eşitliğe dayalı yeni bir ‘Federal Kıbrıs’ kurmak üzere başlayacak süreçte, Kıbrıs sorunu eskiden olduğu gibi altı ana başlıkta ele alınacak. 2
008’den 2012’ye kadar geçen sürede yönetim, mülkiyet, ekonomi ve AB ile ilişkiler konularından önemli ilerlemeler kaydedildi, toprak ve garantiler konuları ise sürecin sonuna bırakıldı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu dün Uluslararası hukuk uzmanı Doç. Dr. Kudret Özearsay’ın yeni müzakerecisi olarak atadı.
SIRADA ÇAPRAZ MÜZAKERELER
Lefkoşa’da BM denetimindeki ara bölgede başlayacak müzakereler, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Rum mevkidaşı Evangelos Venizelos’la anlaşmaya vardığı ‘çapraz müzakereleri’ de başlatacak. Bu çerçevede KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun müzakerecisi Kudret Özersay Atina, Rum lider Anastasiadis’in müzakerecisi Andreas Mavroyannis de Ankara’da, eş zamanlı ve eşit statüde temaslarda bulunacak. Temsilcilerin ilk etapta Ankara ve Atina’da dışişleri müsteşarları tarafından kabul edilmesi bekleniyor.
KKTC KURUCU DEVLET OLACAK
ABD’nin baskısıyla kabul edilen ortak metin, müzakerelerin başlayacağı salı günü BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Misyon Şefi Lisa Buttenheim tarafından okunacak. Ortak metin, yeni kurulacak devletin temel özelliklerini belirliyor. Buna göre, yeni devletin BM ve AB’nin üyesi olarak tek vatandaşlığı, tek temsiliyeti ve BM’ye üye ülkelerin sahip olduğu özellikte tek egemenliği bulunacak. Federal devlette, Türk ve Rum kurucu devletleri bulunacak. Kurucu devletler birbirleri üzerinde otorite ve yetkiye sahip olamayacak.