Güncelleme Tarihi:
Güney Kıbrıs Rum kesiminde yayınlanan Fileleftheros Gazetesi haberini “Anlaşmazlıkla başladılar... Eroğlu ortak açıklamayla ilgili kendi sürümünü ortaya koyarak tepki çekti... 8’inci paragraf boş kaldı” başlığıyla manşete çekti. Gazete Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun dünkü ilk görüşmede, ortak açıklamaya kendi ‘tercümesini’ getirerek her şeyin müzakere edilebilirdir olduğu tezini ortaya koyduğunu ancak Rum tarafının, bu ifadenin ‘taahhüdün gözden geçirilmesi olacağı’ iddiasıyla tepki gösterdiğini, bunun üzerine Eroğlu’nun metne bağlılık belirttiğini yazdı. Ortak açıklama metninin 8’inci paragrafının tamamlanması sırasında da anlaşmazlık çıktığını belirten gazete, Cumhurbaşkanı’nın Özel Temsilcisi Özersay, Rum müzakereci Mavroyannis ve Atina ile Ankara’ya yapacakları seyahatlerle ilgili bu paragrafın metinde yer almadığını kaydetti. Gazete BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’ın Özersay, Mavroyannis ve Atina ile Ankara’ya yapacakları ziyaretlere basına özel açıklama yaptığını hatırlatarak Özersay ve Mavroyannis’in cuma günü usulü görüşmek üzere bir araya gelmelerinin beklendiğini belirtti.
ATİNA VE ANKARA’YA GİDİŞ TARİHLERİNDE ANLAŞMAZLIK
İki taraf arasında, Özersay ile Mavroyannis’in anavatanlara gidiş zamanları konusunda da anlaşmazlık yaşandığını yazan gazete, Türk tarafının Atina ve Ankara seyahatlerinin, Özersay’ın başka başkentlere ziyaretlerini organize etmek maksadıyla gelecek hafta içerisinde gerçekleşmesini istediği yorumunu yaptı.
RUM TARAFI PARALEL MÜZAKERE, TÜRK TARAFI TOPRAK BAŞLIĞININ EN SON GÖRÜŞÜLMESİNİ İSTİYOR
Rum tarafının, başlıkların paralel görüşülmesini savunduğunu ancak Kıbrıs Türk tarafının buna karşı çıktığını, örneğin toprak meselesinin en son görüşüleceğine vurgu yaptığını kaydeden gazete şu ifadeleri kullandı:
“Kıbrıs Rum tarafı başlıkların paralel müzakere edilmesini savunuyor. Bu tezi önceki gün Brüksel’de Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ve Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da tekrarladı. Derviş Eroğlu bu usule itiraz ederek farklı bir yaklaşım istiyor. Dün ilk başta, aleni olarak da, geçmişte yaptığı önerilerin müzakere masasında bulunduğunu söyledi. , ortak açıklamanın net görüntüsünün ötesinde, prosedüre iki devletle ilgili malum tezlerini yüklediği anlamına geliyor. Toprak başlığının en son görüşüleceğini söyledi ve ‘bütün konular görüşüldükten sonra toprak da görüşülmeli. Bütün başlıklar görüşüldükten sonra harita ve toprak da gündeme gelebilir’ ifadelerini kullandı.”
'KARŞILIKLI SAYGI VE ANLAYIŞ İÇERİSİNDE ÇÖZÜME VARMAK'
Gazeteye göre Rum Yönetimi Başkanı dünkü görüşmenin ardından Rum Başkanlık Köşkü’nde yaptığı açıklamada, ortak açıklamanın temel çözüm ilkelerinin çerçevesini çizdiği ancak bunun nihai çözüm değil, arzu edilen hedefe varmak için meşakkatli çabanın başlangıcı olduğunu söyledi. Rum siyaset dünyasını birlik olmaya çağırdı. Anastasiadis “Her iki toplumun liderinin de arzusu –en azından bugün de ortaya konulduğu üzere- karşılıklı saygı ve karşılıklı anlayış içerisinde bugünkü kabul edilemez duruma son verecek ve bütün vatandaşların insan haklarına saygıyla birlikte var olma şartlarını yaratacak çağdaş bir Avrupa devletinde yaşamamızı gündeme getirecek bir çözüme varmamızdır” ifadesini kullandı.
Politis manşet haberine “Amerikalılar Kıbrıs sorununda katalizör rol istiyor... Amerikan Başkanı Barack Obama’dan dinamik müdahale... Maraş konusu da masada... Ve Ankara’ya gerilimden kaçınma uyarısı” başlığını attı. Amerikalıların, dünkü Eroğlu-Anastasiadis görüşmesiyle başlayan yeni çabaya kendi damgalarını, kararlılıkla vurduklarını belirten gazete ABD Başkanı Barack Obama’nın prosedüre destek belirttiği genel açıklamasının ötesinde müzakere masasına Maraş konusunu da koyduğunu yazdı.
OBAMA MARAŞ KONUSUNU DA MASAYA KOYDU
Gazete Obama’nın dünkü açıklamasının özellikle şu bölümlerini öne çıkararak okurlarına aktardı:
“Geniş açıklamasında, Amerikan Başkanı ve Amerikan hükümetinin Başkan Anastasiadis’in ‘taraflarca uzlaşılıp uygulandığında Kıbrıs Türk ve Rum toplumları arasında işbirliği geliştirip çözüm çabalarına inanç sağlanması olanağına sahip olan cesur ve yeni güven yaratıcı önlemler ve diğer yapıcı öneriler paketine’ desteğini açıkladı. Maraş’a ismen değindiği açıklamasına, ABD’nin bütün çabaya aktif müdahiliyeti taahhüdü eşlik etti. Obama ‘ABD, iki toplum tarafından mutabakat sağlandığında Maraş bölgesinin yeniden canlandırılması da dâhil, çözüm müzakerelerini takviye için olası inisiyatifleri araştırmak üzere bütün müdahillerle diplomasiye girecek’ dedi.”
Gazete Obama’nın ABD’nin Güney Kıbrıs’ın “egemenlik haklarını” kullanmasına destek belirtirken dolaylı yoldan da Türkiye’ye “tehdit veya diğer faaliyetlerden veya gerilimi tırmandıracak açıklamalardan kaçınması gerektiği” uyarısında bulunduğunu yazdı.
'PETROL VE DOĞALGAZ YATAKLARI ÜÇÜN ADİL PAYLAŞIM'
Habere göre doğalgaz ve petrol yataklarının değerlendirilmesine de değinen Obama, kapsamlı bir çözüm çerçevesinde iki toplum arasında adil paylaşılması gerektiği tezini yineledi. Gazete Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in dünkü ilk görüşmeleriyle ilgili haberini ise “İlk görüşme prosedürel... Müzakereler perşembe veya cuma günü başlıyor... Prensipte olumlu atmosfer” başlığıyla aktardı.
Gazete ortak açıklama metnini imzalamakla yetinen liderlerin dünkü görüşmesinin oldukça iyi bir havada gerçekleşmiş göründüğünü, müzakerelerin usulü ve gündemini Özersay ile Mavroyannis’in görüşeceğini yazdı. Dünkü görüşmenin olumlu ve hatta neredeyse iyimser bir havada gerçekleştiğini ve tarafların belki ilk defa ortak açıklama metnindeki kelimeler konusunda düştükleri çıkmazdan aylar sonra ilk kez sonuca varma çabasına odaklandıkları yorumunu yapan gazete, edindiği bilgilere dayanarak Özersay ve Mavroyannis’in usul ve gündemi belirlemek üzere perşembe veya cuma günü bir araya geleceğini kaydetti.