A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2006 09:54
Dünyanın kriz bölgelerinde çözüm üretmeyi amaçlayan, merkezi Brüksel'de bulunan Uluslararası Kriz Grubunun (ICG) Orta Doğu direktörü Joost Hiltermann, ABD'nin, Iraklı Kürtlerin Kerkük'ü ele geçirme çabalarını engellememesi durumunda, kentte büyük ihtimalle iç savaş çıkacağı uyarısında bulundu.
Washington'da Özgür Avrupa Radyosu/Özgürlük Radyosu kuruluşunun düzenlediği bir toplantıda konuşan Hiltermann, “Iraklı Kürtlerin Kerkük'ü ve Kerkük petrolünü ele geçirmesine Türkiye'nin izin vermeyeceği” görüşünü dile getirdi.
Irak'ta mevcut anayasa uyarınca Kerkük'ün gelecekteki statüsünün belirlenmesi için 2007 sonundan önce kentte ve civarında referandum düzenlenmesi öngörülüyor.
Kerkük'ün, kuzey Irak'taki Kürt bölgesinin “başkenti” ilan edilmesine çalışan Iraklı Kürtlerin, 2003 yılındaki Irak savaşından bu yana 100 binden fazla Kürt'ün kente göç etmesini sağladığı belirtiliyor.
Hiltermann, “Kerkük'e ilişkin maddenin anayasaya geçen yıl zaten şaibeli koşullarda yerleştirildiğine” işaret ederek, “Kürt göçünün sürdüğü ve bu durumda referandumu Kürtlerin kazanacağının açıkça görüldüğü bir ortamda kentin Kürtlerin eline geçmesinin, Irak'taki diğer toplumlar ve bölge ülkeleri tarafından meşru kabul edilmeyeceğini” kaydetti.
“ABD'nin, Kerkük talebinden geri adım atmaları yönünde Kürtleri ikna edebilecek tek güç olduğunu” söyleyen Hiltermann, “ABD Kerkük'e karışmama politikasını sürdürürse en muhtemel sonuç, kentte bir iç savaşın çıkması olacak” dedi.
Hiltermann, ABD yönetimi içinde Kerkük'te bu sonucun engellenmesi konusunda “yaratıcı düşünen” bazı çevrelerin olduğunu, ancak bu düşüncelerin ABD'nin politikasına henüz yansımadığını kaydetti.
Hiltermann, “Benim görüşüm, Kürtlerin bölgelerine katmak istedikleri Kerkük'e ilişkin açık bir çatışmaya girmesinin, Kürtlerin çıkarlarına uymadığı yönünde. Kürtler, Kerkük'ü barışçı yolla veya güç kullanarak ele geçiremez, çünkü aralarında Türkiye'nin de olduğu düşmanlarla karşılaşır. Kürtler, Kerkük'ün petrolünü de ele geçiremez, çünkü Türkiye buna izin vermez” diye konuştu.
Krizden çıkılması için alternatif bir plan ortaya atan Hiltermann, referandumun şimdilik iptalini, Kerkük'e örneğin 10 yıllık bir geçici statü verilmesini ve BM'nin bu konu için ilgili tarafları uzlaştırmaya çalışacak özel temsilci atamasını önerdi.
Hiltermann, ABD'den bu öneriyi desteklemesini istedi.