Kenya'dan sonra Çad da karıştı

Güncelleme Tarihi:

Kenyadan sonra Çad da karıştı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2008 15:27

Kenya'daki katliam görüntüleri hafızalardaki yerini korurken bu kez bir diğer Afrika ülkesi Çad'da, Sudan'ın desteklediği isyancılar başkent N'Camena'yı ele geçirdi; başkanlık sarayını bastı. Devlet Başkanı kayıp.

Haberin Devamı

'Kara kıta' Afrika'da kan durmuyor. Sudan'da tarihe geçen Darfur katliamı hala çok tazeyken, komşu ülke Kenya'da katliam gibi çatışmalar başladı. Bu çatışmalar henüz durmadan, bu sabah petrol zengini Çad'da isyancılar başkenti ele geçirdi.

DEVLET BAŞKANI "KAYIP" İLAN EDİLDİ

Çad Devlet Başkanı İdris Deby başkanlığındaki ordu, başkent N'Camena'nın kapısına 3 gün önce dayanan isyancıları püskürtemedi. İsyancılar bu sabah, 3 saat süren yoğun çatışmaların ardından başkenti ele geçirdi. Reuters haber ajansına konuşan askeri bir kaynak "Kentin tümü isyancıların elinde" ifadesini kullandı ve Devlet Başkanı İdris Deby'nin, isyancıların zafer çığlıkları atarak girdikleri devlet başkanlığı sarayında bulunduğu açıklandı. Ancak daha sonra gelen bilgilere göre Devlet Başkanı "kayıp" ilan edildi.

Haberin Devamı

İSYANCILAR CEZAEVLERİNİN KAPILARINI AÇTI

/images/100/0x0/55ea5a55f018fbb8f87a63cb

Çad'ın başkenti N'Camena'yı ele geçiren isyancılar, cezaevini basarak tutukluların firar etmelerini sağladı.Görgü tanıklarına göre, cezaevindeki tüm tutuklular serbest kaldı.

YAĞMA OLAYLARI BAŞLADI

Bazı mahallelerde halkın, isyancıların gelişini sevinç çığlıklarıyla karşıladığı belirtilirken, sayısı 1000-1500 olarak açıklanan isyancıların kentte araçlarla gezdiği haber veriliyor. İsyancıların başkenti ele geçirmesinin ardından yağmalama olaylarının başladığı da gelen bilgiler arasında.

ÇOĞU FRANSIZ YABANCILAR TAHLİYE EDİLECEK

Asilerin şefi İbni Ömer Mahahat Salih, telefonda Amerikan Associated Press ajansına açıklama yaptı. Salih, Çad devlet radyosunun yayınının kesildiğini bildirdi. Fransa Savunma Bakanı Herve Morin, Fransa'ya ait askeri bir uçağın Çad'daki Fransız ve Avrupalıların tahliye edilmesi için Paris'ten N'Camena'ya havalanacağı bildirildi.

İSYANCILAR SUDAN'DAN GELDİ

Çad'ta, aralık ayında kurulan ve Mahamat Nuri, Timan Erdimi ve Abdülvahid Ebud Makaye liderliğindeki 3 silahlı grubun oluşturduğu ittifaka bağlı isyancılar, pazartesi günü Sudan'dan Çad'a geçmişti. Erdimi, Başkan Deby'ye bir ültimatom vererek müzakere olmaması durumunda savaş olacağını bildirmişti. Erdimi, iktidarı paylaşmak istediklerini açıklamıştı.

Haberin Devamı

1960 yılında Fransa'dan bağımsızlığını ilan eden Çad'daki durum Fransa yönetimi tarafından dikkatle izleniyor. Çad hükümeti ise isyancıları silahlandırdığı gerekçesiyle Sudan'ı eleştirmeyi sürdürüyor. Sudan Devlet Başkanı geçen hafta Ankara'ya resmi bir ziyarette bulunmuş, Anıtkabir'deki imza defterinini kendisi değil de protokole aykırı "kapişonlu" yaverine imzalatarak tepkilere yol açmıştı.

ÇAD ASLINDA PETROL ZENGİNİ

9.8 milyon nüfusu olan ülkede insanlar daha çok hayvancılıkla geçiniyor. Kişi başına düşen yıllık milli gelir bin 500 dolar civarında. Yoksulluk had safhada. Ama Çad aslında petrol zengini Ülkenin güney bölgesindeki petrol rezervleri yaklaşık bir milyar varil. Petrol devi şirket ExxonMobil, Chevron ile birlikte 3.7 milyar dolarlık yatırım yaptı.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!