Güncelleme Tarihi:
KİLİSEDE İNSANLAR DİRİ DİRİ YAKILDI...
Kenya'da seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra ortaya çıkan etnik şiddet olaylarındaki manzara, 1994'te 800 bin kişinin öldüğü Ruanda katliamını hatırlatıyor.
Sığındıkları kilisenin dün ateşe verilmesiyle yanarak ölen 50 kadar kişi, Devlet Başkanı Mwai Kibaki'nin de mensubu olduğu Kenya'nın en büyük etnik grubu olan Kikuyulardan oldukları belirtildi.
Kenya'nın diğer 41 kabilesi, Kikuyuları iktidarı ve ticareti tekeline almakla suçluyor. Söz konusu ithamı yapanlar arasında, seçimi az bir oy farkıyla kaybettiği açıklanan muhalefet lideri Raila Odinga'nın mensubu olduğu Luolar da bulunuyor.
Seçimi Kibaki'nin ikinci kez kazandığının açıklanmasından sonra başlayan şiddet eylemlerinde, tüm ülkede Kikuyuların hedef alındığı, bu etnik grubun üyelerinin evlerinin yağmalandığı ve ateşe verildiği belirtiliyor.
Eldoret bölgesinde birkaç gündür evleri yakılan binlerce Kikiyu'nun kiliselere, havalimanına sığındığı veya ormana kaçtığı belirtiliyor. Ancak Kikuyular dün, sığındıkları kilisenin de sabah erken saatlerde saldırganlarca yakıldığına şahit oldular. 2000 kişinin sığındığı kilisedeki yangında, 25'i çocuk 50 kadar kişinin öldüğü bildirildi.
ETNİK TEMİZLİK SUÇLAMASI
Kenya hükümeti sözcüsü Alfred Mutua, Odinga yandaşlarını “sistematik bir etnik temizlik kampanyası” yürütmekle suçladı.
Kenya'daki dünkü manzaranın, Ruanda'da, aralarında kiliselere sığınmış olanların da bulunduğu yüzbinlerce kişinin katlediği 1994'deki soykırımı hatırlattığı belirtiliyor.
300 KİŞİ ÖLDÜ
İnsan hakları örgütleri, Kenya'da devlet başkanı seçimlerinden sonra çıkan şiddet olaylarında 300'den fazla kişinin öldüğünü bildirdi. Kenya İnsan Hakları Komisyonu ve Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu tarafından yapılan ortak açıklamada, "Farklı bağımsız kaynaklara göre, 27 Aralık 2007'deki seçimlerden bu yana 300'den fazla kişi öldü" denildi.
RUANDA'DA NELER OLMUŞTU
Ruanda'da, 1994 Nisan'ında Tanzanya'daki barış zirvesinden dönen Hutu mensubu Devlet Başkanı Juvenal Habrayimana ile Burundi Devlet Başkanı Cyprien Ntaryamira'yı taşıyan uçak, Kigali'ye inerken pist kenarından atılan roketle düşürülmüştü.
Bu olayın ardından başlayan etnik şiddette, Hutulardan oluşan ordu Tutsileri katletmeye başlamış, ılımlı Hutular da katliamdan kurtulamamıştı.
Ruanda'da 10 Belçikalı barış güçü askerinin öldürülmesinden sonra Belçika ülkedeki askerlerini çekmiş, bu ülkeyi takiben BM barış gücüne katılan diğer ülkeler de askerlerini çekmişlerdi.
Barışgücünün ülkeden ayrılması, Hutuların Tutsilere yaptığı 800 bin kişinin öldüğü katliamın yolunu açmıştı.
ABD ve İNGİLTERE'DEN ÇAĞRI
ABD ve İngiltere, devlet başkanı seçiminin ardından şiddet olaylarında yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği Kenya'daki liderlerden, yandaşlarına şiddete son vermeleri çağrısında bulunmalarını istedi.