Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da 2000-2007 yılları arasında 8’i Türk, 1’i Yunanlı, 1’i polis memuru olmak üzere 10 kişiyi öldüren ve patlattığı bombalarla onlarca kişinin yaralanmasına yol açan NSU terör çetesinin varlığı, 4 Kasım 2011’de anlaşıldı.
Kültürlerarası Hayır Kurumu, kurbanların anısına başkent Berlin’de ‘Savaş ve Şiddet Kurbanları’ anıtına çelenk koydu. Kurumun üç sözcüsü Kenan Kolat, Hamidou Bouba ve Marta Neuff, anıta çelenk bıraktıktan sonra saygı duruşunda bulundu.
MERKEL SÖZ VERMİŞTİ
Beş yıldır NSU cinayetlerinin siyasi ve bürokratik sorumlularıyla ilgili tek bir adım atılmadığını belirten Kolat, “Hiçbir siyasi sorumlu ortaya çıkmadı. Başbakan Angela Merkel, tüm sorumluların ortaya çıkarılacağı yönünde Türklere söz verdi. Ancak hiçbir sorumlu daha bilinmiyor. Ceza alan da yok” dedi.
HÜKÜMET DERS ÇIKARMADI
Uluslararası Af Örgütü’nün Almanya Şubesi ise Federal İçişleri Bakanlığı önünde eylem düzenledi. Yaklaşık iki saat boyunca NSU kurbanlarının isimlerinin yazılı olduğu afişleri elinde tutan göstericiler, daha sonra dağıldı. Uluslararası Af Örgütü tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada ise şöyle denildi: “Hükümet, polisin NSU’daki başarısızlığından yeterince ders çıkarmadı. Uluslararası Af Örgütü olarak Alman makamlarında kurumsal ırkçılığın ne kadar yayılmış olduğunun bağımsız kurumlarca araştırılmasını talep ediyoruz.”
10 CİNAYET, BANKA SOYGUNU VE BOMBA
Almanya’da 4 Kasım 2011’de Eisenach kentinde başarısız banka soygunu sonrası NSU terör çetesinin varlığı öğrenildi. Yıllarca faili meçhul olarak kalan 10 cinayetin de bu çete tarafından işlendiği ortaya çıktı. NSU üyeleri, Türk kökenli Enver Şimşek, Abdurrahim Özüdoğru, Süleyman Taşköprü, Habil Kılıç, Mehmet Turgut, İsmail Yaşar, Mehmet Kubaşık, Halit Yozgat ile birlikte Yunanlı Theodoros Boulgarides ve polis memuru Michele Kiesewetter’i öldürdü. Çete üyeleri ayrıca Köln’de farklı tarihlerde iki bomba patlattı. Büyük çoğunluğu Türk kökenli onlarca kişi yaralandı.