Güncelleme Tarihi:
Reuters'a bilgi veren yetkili, ikisi Yunanistan, biri de Bosna-Hersek'te görev yapan üç askeri ataşenin Türkiye'ye dönmediğini ve kayıp olduklarını söyledi.
Yetkili, "Bosna-Herkes'ten gelmeyen ataşe kayıp, nerede olduğunu bilmiyoruz. Fakat Yunanistan'daki iki askeri ataşenin ülke dışına çıkmaya çalıştığını biliyorduk. Gelen bilgiler bunların İtalya'ya geçmiş olabileceği yönünde. Bu konuda daha fazla bilgi almaya çalışıyoruz. Bu bilgi teyit edildiğinde İtalyan makamlara bu konuyu ileteceğiz" dedi.
Türkiye'ye çağrılıp gelmeyen yalnızca üç askeri ataşe bulunduğunu belirten yetkili, "Her geçen gün teslim olanlar ve yakalananlarla birlikte firari asker sayısı azalıyor. Dokuz general halen yakalanamadı, bunlarla birlikte toplam firari sayısı 160 civarında" diye konuştu.
KAFA KARIŞTIRAN AÇIKLAMA
Ancak Bosna'daki Türk elçiliğinin basın sözcüsü, buradaki askeri ataşenin kayıp olmadığını söyledi. Reuters'a konuşan basın sözcüsü, "Türkiye'nin Bosna'daki askeri ataşesi Ankara'ya çağrılmadı. Her zamanki gibi görevinin başında" dedi ve Bosna'da sadece bir Türk askeri ataşenin görev yaptığının altını çizdi.
OHAL kapsamında çıkarılan ikinci Kanun Hükmündeki Kararname ile çok sayıda askeri ataşe TSK’dan atılmıştı.
AİLELERİYLE BİRLİKTE KAYIPLARA KARIŞMIŞLARDI
Basına dün yansıyan haberlerde, Atina Silahlı Kuvvetler Ataşesi Kurmay Albay İlhan Yaşıtlı ve Deniz Ataşesi Albay Halis Tunç’un aileleri ile birlikte kayıp olduğu ortaya çıkmıştı. Hürriyet’in edindiği bilgilere göre, Türk Dışişleri, 7 Ağustos’ta Yunan Dışişleri Bakanlığı’ndan Albay Yaşıtlı ve Albay Tunç’un akreditasyonlarının iptalini istedi. Yunan Dışişleri de aynı gün akreditasyon iptalini gerçekleştirdi. Yunan Elefteros Tipos gazetesi, albayların İtalya’ya kaçmış olabileceklerini ileri sürdü. İki ataşenin 13 Ağustos’a kadar teslim olması gerekiyor.
Türk askeri kaynakları Ürdün’ün başkenti Amman’daki askeri ataşenin de firari durumda olduğunu bildirmişti.