Katar krizinde yeni safha: Ret yanıtına yeni yaptırım

Güncelleme Tarihi:

Katar krizinde yeni safha: Ret yanıtına yeni yaptırım
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2017 00:51

Katar’a ambargo uygulayan ve bu ülkeye ilettikleri 13 maddelik talep listesine ret cevabı alan Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Bahreyn ortak açıklamalarında, siyasi ve ekonomik yeni önlemler alacaklarını açıkladı. Katar Maliye Bakanı ise ülkesinin devasa mali rezervleri olduğunu söyleyerek meydan okudu.

Haberin Devamı

SUUDİ Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, ‘terörizmi desteklediği’ gerekçesiyle ambargoya başlayıp sonrasında da 13 maddelik ültimatom niteliğindeki listeyi sundukları Katar’ın ret yanıtının ardından izleyecekleri çizgiyi belirlemeye çalışıyor. Bu listenin reddedilmesinin ardından dört ülke, ortak açıklamalarında uygun görülen zamanda siyasi, ekonomik ve hukuki “yeni önlemler” alacaklarını açıkladı.

‘LİSTE ARTIK GEÇERSİZ’

Açıklamada, Katar halkının Körfez ve Arap sisteminin entegre bir parçası olduğu vurgulanırken, önlemlerin Katar hükümetine yöneltildiğinin altı çizildi. Açıklamada, Katar hükümetinin taleplere verdiği cevap “inatçılık” ve “karşı çıkma” olarak değerlendirildi. “Katar, krizin çözümü için yürütülen tüm diplomatik çabaları boşa çıkardı” suçlamasında da bulunuldu. Katar’a verilen sürenin dolduğu ve taleplerin artık geçersiz olduğu belirtilen açıklamada, “Katar’ın talepleri kabul etmemesi, terör örgütleriyle olan bağlantısının boyutunu göstermektedir” ifadesine yer verildi.      

Haberin Devamı

PARA AKIŞI HEDEF

Bu yeni önlemlerin içeriğine dair bu ülkeler ipucu vermezken, İngiliz yayın kuruluşu BBC, yetkililere dayandırdığı haberinde Katar’ın para akışına yönelik mali kısıtlamalar veya üçüncü tarafların Katar ile abluka uygulayan ülkeler arasında ticari ilişkiler konusunda seçim yapmaya zorlanabileceğini aktardı. Bir diğer senaryo ise Katar’ın Körfez İşbirliği Konseyi’ndeki üyeliğinin gözden geçirilmesi olabilir.

Bu arada Amerikan AP’ye konuşan Mısır’ın denetimindeki Süveyş Kanalı’nın sorumlusu emekli amiral Mohab Mamish, uluslararası anlaşmalardan ötürü ülkesinin bu kanalı Katar gemilerinin geçişine kapatamayacaklarını söyledi. Mamish bununla birlikte Katar gemilerinin Mısır’daki limanlara yanaşamayacağını, kanalın ekonomik bölgesini de kullanamayacağını vurguladı.     

BİLGİ NOTU

Katar’a 5 Haziran’da ambargoya başlayan Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn, ilişkilerin düzeltilmesi için Doha yönetimine “Türkiye’nin Katar’daki askeri üssünün kapatılması, İran ile ilişkilerin kesilmesi ve El Cezire televizyonunun kapatılması” gibi şartların bulunduğu 13 maddelik bir talep listesi yöneltmişti. Doha’nın geçen pazartesi yanıtını iletmesinin ardından Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya gelen 4 ülkenin dışişleri bakanları, Katar’a yönelik siyasi ve ekonomik ablukanın süreceğini açıklamıştı.   

Haberin Devamı

KATAR: ÇOK ZENGİNİZ

İngiliz Times gazetesine konuşan Katar Maliye Bakanı Ali Şerif El Emadi, devletlerinin on yıllardır doğalgaz satışından elde ettikleri muazzam finansal rezervleri olduğunu, bunun da yaptırımlara karşı koyabilecekleri anlamına geldiğini söyledi. Emadi, “Gayrisafi Yurtiçi Hasılamızın yüzde 250’sine karşılık gelen bir devlet varlık fonumuz var. Katar Merkez Bankası rezervlerimiz var ve stratejik finans rezervi bakanlığımız var” dedi.

TİLLERSON ARABULUCU ÜLKE KUVEYT YOLCUSU

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında devam eden krizle ilgili görüşmeler yapmak üzere Türkiye ziyaretinin ardından 10 Temmuz’da krizde arabulucu rolü oynayan Kuveyt’i ziyaret edecek. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Tillerson’ın, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed Cabir el Sabah’ın davetiyle bu ülkeye gideceği kaydedildi. Tillerson’ın, G-20 Zirvesi’nden sonra Ukrayna’ya geçip 9-10 Temmuz tarihlerinde de Türkiye’yi ziyaret edeceği bildirilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!