Güncelleme Tarihi:
İsrail ile Hamas arasında Katar’da varılan anlaşmanın sonucunda dün sabah saatlerinde rehine takası yapılacağı İsrail tarafından duyurulmuş, Hamas da aynı saatlerde geçici ateşkesin başlayacağını açıklamıştı. Ancak rehine takası için işaret edilen vakte saatler kala İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachin Hanegbi, takasın cuma gününe ertelendiğini söyledi. Hanegbi, yaptığı açıklamada “Müzakereler devam ediyor. Serbest bırakma işleminin başlaması, taraflar arasındaki ilk anlaşmaya göre gerçekleşecek ve cuma gününden önce olmayacak” dedi.
HAMAS ONAYLAMADI İDDİASI
İsrail gazetesi Haaretz’e konuşan İsrailli bir kaynak, ateşkesteki gecikmenin, Hamas’ın serbest bırakmayı planladığı İsrail vatandaşlarının listesini paylaşmamasından kaynaklandığını öne sürdü. Kaynağa göre ikinci sebep, Hamas’ın ateşkes anlaşmasını onaylamamış olması. Öte yandan AFP’ye konuşan Filistinli bir yetkili ise, ateşkesin, ‘son dakika’ ayrıntıları nedeniyle geciktiğini söyledi. Yetkili, dün yürürlüğe girmesi beklenen ateşkesin önceki gece “İsrailli rehinelerin isimleri ve serbest bırakılma yöntemlerindeki” pürüzler nedeniyle ertelendiğini belirtti.
BU SABAH 07.00’DEN İTİBAREN
Öğleden sonra ise Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, insani duraklamanın bu sabah 07.00’de başlayacağını, ilk sivil rehinelerin öğleden sonra 16.00 sularında teslim edileceğini, ilk partide kadın ve çocuklardan oluşan 13 kişinin yer alacağını açıkladı. İsrail ile Hamas arasındaki dört günlük ateşkes Hamas’ın, İsrail’in salıvereceği 150 Filistinli mahkûm karşılığında 50 rehineyi teslim etmesini öngörüyor. El-Ensari serbest bırakılacak rehinelerin kimler olacağının ve salıverme saatinin güvenlik gerekçesiyle günden güne belirleneceğini ve rehinelerin teslim edileceği Kızıl Haç ile paylaşılacağını söyledi.
NETANYAHU: SAVAŞ DEVAM EDECEK
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehine takasının gerçekleşeceği bir dönemde Hamas’a karşı savaşın devam edeceğini söyledi. “Tam bir zafer elde edene kadar devam edeceğiz. Hamas’ı ortadan kaldıracağız, esirlerimizi kurtaracağız ve Hamas’ın ardından İsrail için hiçbir tehdit kalmayacağından emin olacağız” diyen Netanyahu, Rehine takasının İsraillileri öldürenleri kapsamayacağını söyledi.
SAVAŞ GÜNLÜĞÜ
ŞİFA BAŞHEKİMİ TUTUKLANDI
- Gazze’deki Sağlık Bakanlığı yetkilileri, İsrail ordusunun geçen hafta baskın düzenlediği ve ardından büyük ölçüde tahliye edilen Şifa Hastanesi’nin başhekimi Muhammed Ebu Salmiya’nın İsrail güçleri tarafından gözaltına alındığını açıkladı. Salmiya’nın Dünya Sağlık Örgütü’ne ait bir konvoyda hastalar ve diğer sağlık çalışanlarıyla Gazze Şeridi’nin güneyine inerken beraberindeki bazı kıdemli doktorlarla birlikte gözaltına alındığı belirtildi. İsrail devlet medyası KAN ise Salmiya’nın gözaltına alınmasının ardından, İsrail istihbarat birimlerinden Şin Bet tarafından sorgulandığını aktardı.
ALMANYA’DA HAMAS OPERASYONU
- Almanya’da dört eyalette, Avrupa Birliği’nin terör örgütleri listesinde yer alan Hamas ve diğer Filistinli örgüt Samidun’un üyelerinin ve destekçilerinin evlerine 15 farklı noktada baskın düzenlendi. Alman İçişleri Bakanlığı, Hamas üyelerinin şu ana kadar Almanya’da şiddet içeren eylem düzenlemediğini, ancak Almanya’daki sosyal ve siyasi söylemi etkilemek için fon toplamaya çalıştıklarını açıkladı. Almanya’da Hamas ile bağlantılı yaklaşık 450 kişinin bulunduğunu varsayıyor.
HARVARD’DAN FİLİSTİN MAKALESİNE SANSÜR
- Harvard Hukuk Fakültesi’nin yayımladığı, prestijli Harward Law Review dergisi, İsrail’i Gazze’de soykırım yapmakla suçlayan akademik bir makaleyi editörlerin tepkisinden çekindiği için yayımlamayı reddetti. Filistinli bir doktora adayı olan Rabea Eghbariah’ın “Devam Eden Nakba: Filistin için Yasal Bir Çerçeveye Doğru” başlıklı makalesinin onaylandıktan sonra geri çevrildiği belirtildi. Editörlerin kişisel bilgilerinin ifşa edilmesine varabilecek bir kamuoyu tepkisinden çekindikleri için 1948 yılında Filistinlilerin evlerinden zorla çıkarılmasını tanımlamak için kullanılan Arapça kelime olan “Nakba (felaket)” suçunun yasal olarak tanınması çağrısında bulunan makaleyi reddetiği iddia ediliyor.
İSPANYA FİLİSTİN’İ TANIMA YOLUNDA
- İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, ülkesindeki RNE radyosuna verdiği demeçte İspanyol hükümetinin Filistin devletini “en kısa sürede” tanımaktan yana olduğunu söyledi. Albares, Ortadoğu’da kalıcı bir barış sağlanabilmesi için Filistin devletinin varlığına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, İspanya’nın çatışmaların durması için barış konferansı düzenlemeye hazır olduğunu kaydetti.