Kaşıkçı araştırılsın ama Suudi Arabistan önemli

Güncelleme Tarihi:

Kaşıkçı araştırılsın ama Suudi Arabistan önemli
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2019 08:30

ABD Başkanı Trump’ın Suudi Arabistan Büyükelçiliği’ne aday gösterdiği John Abizaid, Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin adaylık oturumunda ifade verdi. Abizaid, Kaşıkçı cinayetinin araştırılması gerektiğini söylerken, Suudi Arabistan ile ilişkilerin de güçlü olması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

TRUMP’ın ABD’nin Riyad Büyükelçiliği’ne aday gösterdiği John Abizaid’in (67) Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde önceki gün yapılan adaylık oturumu, Cemal Kaşıkçı cinayeti üzerinden Washington-Riyad ilişkilerinin masaya yatırıldığı bir platforma dönüştü. Birçok senatörün Kaşıkçı cinayeti, ABD’nin Yemen savaşında Riyad’a destek vermesi ve Suudi Arabistan’daki insan hakları ihlallerini gündeme getirmesiyle zor anlar yaşayan Abizaid, Kaşıkçı cinayetiyle ikili ilişkilerin yara aldığını, ancak Suudi Arabistan’ın ABD için çok önemli bir müttefik olduğunu kaydetti. İki ülke arasında artan gerilimli ilişkiye rağmen, Trump’ın göreve geldiği ocak 2017 tarihinden beri Suudi Arabistan’da ABD büyükelçisi bulunmuyor. Emekli general Abizaid, “ABD-Suudi ortaklığının bugün karşılaştığı sorunların farkındayım. Yemen’deki savaş, Kaşıkçı’nın insafsızca öldürülmesi, Körfez’deki bölünme, masum insanların kötüye kullanıldığı iddiaları ve diğerleri. Fakat uzun vadede Suudi Arabistan ile güçlü ve olgun bir ortaklığa ihtiyacımız var. İlişkilerimizin sağlam olmasını sağlamak bizim çıkarımıza” diye konuştu. Abizaid’in büyükelçi adaylığına ilişkin oylamanın Senato Genel Kurulu’nda ilerleyen günlerde yapılması bekleniyor.

‘VELİAHT PRENS ÇETESİ’

Haberin Devamı

Aynı oturumda Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a (MBS) yönelik sert eleştirilerde bulunan Senatör Marc Rubio, Riyad’ın Kaşıkçı cinayetinden sıyrılmak için her yolu denediğini söyledi. Rubio, MBS’ye atfen, “O umarsız ve gaddar biri. O çete gibi” diye konuştu. 

BİLGİ NOTU

Senato’daki aynı oturumda konuşan Demokrat Senatör Bob Menendez, Trump yönetiminin Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Kongre’ye yapması gereken iki bildirimi de yapmadığını, gerekçelerinin aşağılayıcı olduğunu ve bunun rahatsızlık verici bir durum olduğunu söyledi.

36 ÜLKEDEN KAŞIKÇI ÇAĞRISI

İSVİÇRE’nin Cenevre kentinde düzenlenen İnsan Hakları Konseyi’nin dünkü oturumunda, 28 AB üyesinin dahil olduğu 36 ülke, ortak bir bildiri yayınlayarak Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini ‘en sert’ şekilde kınadı, sorumlulardan hesap sorulması çağrısında bulundu. Bildiriyi okuyan İzlanda’nın BM Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Harald Aspelund, “Cinayete ilişkin soruşturma hızlı, etkili, ayrıntılı, bağımsız, tarafsız ve şeffaf olmak zorunda. Sorumlulardan da hesap sorulmalı” diye konuştu. “Suudi Arabistan’a elindeki tüm bilgileri açıklama çağrısında bulunuyoruz” diyen Aspelund, bu ülkeyi, BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard’ın yürüttüğü soruşturma da dahil cinayete ilişkin tüm soruşturmalarda işbirliği yapmaya davet etti.

BAKMADAN GEÇME!