Karayipli de bizden göçüyor

Güncelleme Tarihi:

Karayipli de bizden göçüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2016 20:07

Karayip Adaları’ndan birçok göçmenin 13 bin kilometre aşıp Türkiye’ye geldikleri, buradan da kendilerini Afgan, Suriyeli, Iraklı gibi gösterip Avrupa ülkelerine girmeye çalıştıkları anlaşıldı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’ye kuş uçuşu 13 bin kilometre uzaklıktaki Karayipler’den yüzlerce göçmenin, Avrupa’ya ulaşmak için kendilerini Somalili, Arap ya da Afgan göçmen olarak tanıtabilecekleri Türkiye rotasını tercih ettikleri ortaya çıktı.
İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, başta Dominik Cumhuriyeti olmak üzere Karayipler’den gelen göçmenler, Avrupa Birliği’ne girmek için havayoluyla önce İstanbul’a geliyor. Oradan da Ege Denizi’ni geçerek Yunan adalarına ulaşmaya çalışıyor. Bu insanlar adalara ulaştıklarında Suriye veya Somali’den geldiklerini iddia ediyorlar. Daily Mail, çok daha yakınlarındaki ABD yerine Avrupa ülkelerine gitmek isteyen bu insanların Türkiye tercihini de ucuz uçuş tarifesi ve vize istenmemesiyle açıkladıklarını yazdı.

AMSTERDAM ÜZERİNDEN

Haberin Devamı

Bu durumu ilk kez Hollandalı KLM havayolu şirketi fark etmiş. Görevliler, Dominik Cumhuriyeti’nden kalkıp Amsterdam üzerinden İstanbul’a ulaşan yolcu uçaklarında yüksek sayıda ülkeye geri dönüş rezervasyonu iptaliyle karşılaşmışlar. Bu da Dominik Cumhuriyeti’nden uçuşların gerçekte tek yönlü olduğu şeklinde yorumlanmış. Karayipler’den geçen yıl bu rotayı izleyerek yaklaşık 400 göçmenin Yunanistan’a ulaştığı belirlendi. Bu yılın ilk üç ayında ise 150 Dominikli bu yolla Avrupa’ya kaçak yollardan ulaşmayı başardı. AB sınır güvenliği ajansı Frontex’ten bir yetkili Daily Mail’e verdiği demeçte, “Dominik Cumhuriyeti’nden yolculuk coğrafi açıdan uç bir örnek olsa da, bir kez bu rota gerçek mülteciler tarafından oluşturulunca diğer ekonomik gerekçelerle göçenler de bunu izliyorlar” diye konuştu.

MÜLTECİ ÇOCUKLAR İÇİN HAREKETE GEÇİN

İngİltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Save the Children (Çocukları Koruyun), çocuk yaşta evlerini terk etmek zorunda kalan mültecilerin eğitiminin ve yaşam kalitesinin küresel bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Hiçbir çocuğun bir aydan daha fazla süre okuldan uzak kalmaması gerektiğini savunan kuruluş, çocuk mültecilerinse sadece 4’te 1’inin okula gidebildiğini vurguluyor. Kuruluş, tüm hükümetlere hitaben yayınladığı çağrıda, mülteci çocukların okula gidebilmesi için küresel bir çaba başlatılması gerektiğini kaydetti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!