Güncelleme Tarihi:
İTALYA ve Malta’nın almayı reddettiği Aquarius gemisindeki 123’ü çocuk 629 mülteci dün sabah İspanya’nın Valencia limanına vardı. Mülteciler arasında 7 hamile kadın bulunuyor. İtalyan sahil güvenlik gemisi Dattilo ve İtalyan donanma gemisi Orione, gemideki Afrikalı göçmenleri alarak İspanya’nın Valencia kentindeki limana taşıdı. Aquarius gemisi de aynı limana demirledi. Göçmenler, sağlık görevlileri, Kızılhaç gönüllüleri, psikologlar ve tercümanlar tarafından karşılandı. Göçmenler kimlik tespitinin ardından kabul merkezlerine götürülecek. İTALYA ve Malta’nın almayı reddettiği Aquarius gemisindeki 123’ü çocuk 629 mülteci dün sabah İspanya’nın Valencia limanına vardı. Mülteciler arasında 7 hamile kadın bulunuyor. İtalyan sahil güvenlik gemisi Dattilo ve İtalyan donanma gemisi Orione, gemideki Afrikalı göçmenleri alarak İspanya’nın Valencia kentindeki limana taşıdı. Aquarius gemisi de aynı limana demirledi. Göçmenler, sağlık görevlileri, Kızılhaç gönüllüleri, psikologlar ve tercümanlar tarafından karşılandı. Göçmenler kimlik tespitinin ardından kabul merkezlerine götürülecek.
45 GÜN KALMA HAKKI
Valencia’daki sağlık yetkililerinden Jorge Suarez, bazı göçmenlerin şok halinde olduğunu belirterek, “Kendinizi onların yerine koyun. Gemiden iniyorsunuz ve karşılaştığınız ilk kişi maske takıyor” dedi. Polis yetkilisi Bernardo Alonso ise göçmenlere yasal durumları belirlenene kadar 45 gün ülkede kalma hakkı tanındığını söyledi. Göçmenlerin başvuruları tek tek alınarak sığınma verilmesi açısından uygun olup olmadıklarına karar verilecek. İspanya Göç Bakanı Magdalena Valerio, AB’nin göç politikasını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. 28-29 Haziran’daki AB zirvesinde göç meselesinin ana konu olması bekleniyor. BBC Türkçe’nin haberine göre Sınır Tanımayan Doktorlar’ın İtalya birimi başkanı Claudia Lodesani, İspanya hükümetine ve sivil toplumuna destekleri için teşekkür etti. Lodesani, göçmenlerin en yakın limana kabul edilmesi yerine günlerce denizde kalmaya zorlanmasını ve İtalya ve Malta’nın tavrını eleştirerek, “Aquarius’u Valencia’ya kadar yollamak insanlık dışıydı” dedi.
PAPA’DAN ÇAĞRI
İtalya’nın göç karşıtı yeni İçişleri Bakanı Matteo Salvini ise göçmenlerin kendileri yerine İspanya tarafından alınmasını sevinçle karşıladı. Salvini sosyal medyaya yazdığı mesajda, “Aquarius İspanya’ya ulaştı. İlk kez Libya’dan kalkan ve İtalya’ya doğru gelen bir gemi başka bir ülkenin limanına yanaştı: Bu, artık bir şeylerin değişmekte olduğunun, Avrupa’nın paspası olmadığımızın göstergesidir” ifadelerini kullandı. Katolik dünyasının dini lideri Papa Françesko mültecilere yardım edilmesi çağrısı yaptı. Papa, pazar duasında tüm devletleri, “ülkelerinden kaçmak zorunda kalan insanlara yardım ve koruma sağlamaya” çağırdı. Papa, yalnızca ülke yönetimlerinin değil bireylerin de “mültecilerin yanında yer almasını” istedi. İspanya’nın 66 bin 629 göçmen daha almasını umduğunu söyleyerek alaycı bir yaklaşım sergileyen Salvini, Fransa, Malta, Portekiz ve diğer Avrupa ülkelerinin de göçmenleri alması halinde ‘daha mutlu olacaklarını’ ifade etti.
MÜLTECİLER İÇİN DESTEK YÜRÜYÜŞÜ
Hollanda’da 5 binden fazla kişi, mültecilere destek için 40 kilometre yürüdü. Mülteci Vakfı tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen “Mültecilerin Gecesi” destek yürüyüşüne katılan, aralarında siyasetçilerin ve ünlülerin de bulunduğu 5 bin 200 kişi, 40 kilometre yürüdü ve toplam 1 milyon 600 bin Euro bağış topladı. Dört farklı kentte dün yerel saatle 00.00’da başlayan yürüyüş 09.00 civarında son buldu. 40 kilometrelik yürüyüşte, mültecilerin yeni bir yaşama kavuşma hayaliyle kat ettikleri uzun mesafelere dikkat çekilmek istendi.
NE OLMUŞTU
SOS Meditarrane ve Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün sahibi olduğu Aquarius, 9 Haziran’da 6 farklı operasyonla 629 Afrikalı göçmeni Akdeniz’de kurtarmıştı. Mültecileri İtalya’ya götürmek isteyen gemiye İtalya izin vermemişti. İtalya hükümeti, mültecileri Malta’nın almasını istemiş ancak Malta yönetimi de göçmen gemisini kabul etmemişti. 11 Haziran’da BM, İtalya ve Malta’ya çağrı yaparak geminin limanlarına yanaşmasına izin vermelerini istedi. Bunun üzerine İspanya’nın sosyalist başbakanı Pedro Sanchez devreye girerek, gemiyi kabul edeceklerini açıkladı. Bunun ardından göçmenlerin İspanya’ya getirilme süreci başladı. Valencia’ya bin 500 km uzaklıktan yola çıkan gemi ve göçmenler limana dün sabah varabildi.