Güncelleme Tarihi:
Eski Yugoslavya topraklarındaki savaş suçlularını ve insanlığa karşı suç işlenen kişileri yargılamak amacıyla 1993 yılında kurulan ICTY'de yargılanan Karaciç'in talebi üzerine, Mladiç, bugün tutulduğu hücreden duruşma salonuna tanık olarak dinlenmesi için getirildi. Mladiç'in, duruşmanın başında, “protez dişlerini hücresinde unuttuğunu” ve bu şekilde konuşamayacağını belirtmesi üzerine ICTY Hakimler Konseyi duruşmaya 20 dakika ara vererek, Mladiç'in dişlerinin getirilmesini bekledi.
Protez dişlerin getirilmesinin ardından duruşma başladı. Karşılıklı konuşmalar sırasında Karaciç'in Mladiç'e “sayın general”, Mladiç'in ise Karaciç'e “sayın başkan” diyerek hitap etmeleri dikkati çekti.
Karaciç'in, Bosna savaşı sırasında 11 Temmuz 1995 tarihinde meydana gelen Srebrenitsa soykırımında, esirlerin kurşuna dizilmesiyle ilgili olarak kendisine bilgi verilip verilmediğiyle ilgili sorusuna, Mladiç “sağlık sorunları” nedeniyle sorulara cevap veremeyeceğini söyledi.
Mladiç, “Sağlık durumu sebebiyle, bu davada tanıklık etmek istemiyorum. Sağlık sorunları yaşama ihtimalimi göz önünde bulundurarak, bu davada tanıklık etmeyi reddediyorum” şeklinde cevap verdi.
"ÖZÜR DİLERİM RADOVAN"
Mladiç duruşma sırasında, Karaciç'e hitaben, “Ben ne kendimi ne de seni savunuyorum. Ne de sen beni savunuyorsun. Biz halkımızı savunuyoruz” dedi. Mladiç ayrıca, Karaciç'in kendisine yönelteceği diğer sorulara da aynı cevabı vereceğini söyledi.
Hakimler Konseyi'nin onayı üzerine Karaciç, Mladiç'e üç soru daha yöneltmesine karşın, Mladiç tüm sorulara "sağlık sorunlarını" gerekçe göstererek, yanıt vermekten kaçındı.
Bu arada, Mladiç duruşma salonunu terk ederken, “Radovan, özür dilerim” dedi.
KURBAN YAKINLARI TEPKİLİ
Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatice Mehmedoviç, Mladiç'in mahkemedeki davranışlarının tam manasıyla bir skandal ve Boşnaklara yönelik bir hakaret olduğunu belirtti.
Duruşmayı canlı takip etme imkanına sahip olmadığını ancak televizyondan takip ettiğini belirten Mehmedoviç, “Bu savaş suçlusunun mahkeme salonundaki davranışları büyük skandal. Bunların olmaması gerekiyordu. Bizler sadece Allah'ın vereceği cezaya ve Allah'ın adaletine güveniyoruz” dedi.
Hakimler Konseyi'nin, Mladiç'in davranışlarından sorumlu olduğunu savunan Mehmedoviç, “Bunların yapılmasına izin verilmemeliydi. Bu yapılanlar, Boşnakların yaralarına tuz basmaktır. Bu, Boşnaklara yönelik bir hakaret, yeni bir soykırımdır. Böyle bir skandala izin verdiği için mahkeme de suçludur” ifadelerini kullandı.
Srebrenitsa soykırımında ailesinden 65 kişiyi kaybeden Srebrenitsa Anneleri Derneği üyesi Kada Hotiç de ICTY'nin bir savaş suçlusunun başka bir savaş suçlusuna tanıklık etmesine izin vermesini saçmalık olarak nitelendirdi.
Hotiç, "Gerçekten mahkemenin böyle bir şeye izin verdiğine inanamıyorum. Bir savaş suçlusunun, başka bir savaş suçlusuna tanıklık etmesine izin veriyor. ICTY, önemsiz suçluları cezalandırırken, asıl suçluların mahkemede istedikleri gibi davranmalarına göz yumuyor" dedi.
Karaciç, Bosna savaşı sırasında "Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanlığı", Mladiç ise "Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu Komutanlığı" yaptığı dönemde, “soykırım, insanlığa karşı suç işlemek ve savaş kanunlarını ihlal etmek” suçlarından dolayı Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde farklı davalarda yargılanıyor.