Kaptan maça dalınca Yunan feribotu battı

Güncelleme Tarihi:

Kaptan maça dalınca Yunan feribotu battı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

62 ölü 50’ye yakın kayıp

Yunanlı kaptan ve mürettebatı TV’de maç izlerken, yolcu feribotu, Ege’deki Paros Adası açıklarında kayalıklara çarptı. 45 dakikada batan gemide 62 kişi öldü, 50’ye yakın kişi kayboldu.

Kazayı duyan liman görevlisinin kalp krizi geçirerek öldüğü facia sonrasında, Samina Feribotu’nun kaptanı ve 4 gemici tutuklandı. Toplam yolcu sayısı belirlenemezken, 443 kişi kurtarıldı.

Yunanistan tarihinin en büyük deniz faciasıyla sarsılıyor. Yaklaşık 525 yolcu taşıyan Samina Express adlı feribotun kaptanı da dahil bütün mürettebatı TV'de Şampiyonlar Ligi maçına dalınca, Ege'de Paros Adası açıklarında büyük bir facia meydana geldi. Önceki akşam, kaptanla tayfaların Panathinaikos-Hamburg maçını izlediği sırada Paros Adası yakınlarındaki Portes Kayalığına çarpan feribot, yolcuların çığlıkları arasında battı.

Paros Adası'na yaklaşık 3.2 km uzaklıktaki kayalığa çarpan 3 bin 783 ton ağırlığında, 110 metre uzunluğundaki Samina Express feribotunda çok sayıda yabancı turist bulunuyordu.

LİMAN GÖREVLİSİ KALPTEN ÖLDÜ

Kazada ilk belirlemelere göre 59 kişinin öldüğü ve 9 kişinin kayıp olduğu belirtildi. Kurtarılanların sayısı ise 443 olarak açıklandı.

Feribotun battığını duyan Paros liman yetkilisi ise geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Birçok yolcunun biletleri yolculuk sırasında kesildiği ve 5 yaşın altındaki çocuklar biletsiz seyahat ettiği için feribottaki yolcu sayısı kesin olarak verilemiyor. Ancak gemide 525 yolcu olduğu tahmin ediliyor.

Filikalar indirilmedi

Yunanistan'ı sarsan deniz faciası, önceki gece 22.30'da meydana geldi. Samina Express adlı feribot, Pire Limanı'ndan hareket ettikten birkaç saat sonra ilk durağı olan Paros Limanı'na yanaşırken, 2 mil açıkta kayalıklara çarptı. İlk anda feribotun karaya oturduğu zannedildi ancak daha sonra kayalıklara çarptığı anlaşıldı. Çarpışmadan kısa bir süre sonra feribot yan yatınca gemide panik yaşanmaya başlandı. Kurtulan yolcuların anlattıklarına göre, feribotun filikaları indirilemediği için yolcular karanlık denize atlamak zorunda kaldı. Feribot şiddetli rüzgar ve dalgaların da etkisiyle 45 dakika içinde battı.

Kaptan ve 4 gemici tutuklandı

Onlarca balıkçı teknesi ve İngiliz donanmasına ait helikopterler kurtarma çalışmalarında görev aldı. Kurtarılan mürettebat ve yolcuların bildirdiğine göre gemi kayalıklara çarptıktan 45 dakika sonra battı.

Sahil güvenlik yetkilileri Portes Kayalığı'nın haritalarda belirtildiğini ve denizciler tarafından iyi bilindiğini, bu nedenle de kazaya bir anlam veremediklerini söylediler. Olayın ardından yolcu gemisinin kaptanı ve mürettebattan 5 kişi tutuklandı.

Futbol maçı uğruna

Yunan takımı Panathinaikos'un Hamburg'la Şampiyonlar Ligi maçı, Samina Express Feribotu'nun kaptan ve mürettabatı tarafından büyük bir ilgiyle izleniyordu. Deplasmanda sahaya çıkan Panathinaikos'un Hamburg'la çekişmeli mücadelesi, feribot mürettebatını TV'ye daha çok bağladı. Güzel futbolunu 1 golle süsleyen Yunan takımının zaferini kutlayan mürettebat, Samina'nın Paros açıklarındaki kayalıklara çarpmasıyla son buldu.

Sezer'in mesajı: Derin üzüntü duydum

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, Ege Denizi'nde meydana gelen ve çok sayıda can kaybına neden olan kaza ile ilgili olarak Yunanistan Cumhurbaşkanı Konstantin Stefanopulos'a bir taziye mesajı gönderdi. Sezer'in mesajı şöyle:

‘‘Ege Denizi'nde dün (önceki gün) meydana gelen ve çok sayıda can kaybına neden olan elim kazayla ilgili haberlerden derin üzüntü duydum. Sayın Cumurbaşkanı, Türk halkının, Yunan halkının kederini içtenlikle paylaştığından ve yanında olduğundan emin olmanızı isterim. Şahsım ve Türk halkı adına taziyelerimi ve en içten duygularımı belirtirim.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!