Kapımıza dayandı

Güncelleme Tarihi:

Kapımıza dayandı
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 10, 2008 00:00

Gürcistan ile Rusya arasında Güney Osetya yüzünden başlayan çatışma, dün fiilen savaşa dönüştü. Rus bombardıman uçakları, Gürcistan’ın Türkiye sınırına 70 kilometre uzaklıktaki en önemli limanı Poti’yi bombaladı. Sabah saatlerinde "Rusya ile savaş halinde olduklarını" açıklayan Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, öğleden sonra yaptığı açıklamada ateşkes istedi.

Sivil kayıpların ilk görüntüleri

   Â

ABD’nin Irak işgali, İran’a yönelik operasyon söylentileri derken, Türkiye’nin bir komşusu daha kendisini savaşın içinde buldu. Gürcistan, uluslararası hukuka göre kendi toprakları olmasına karşın 1990’ların başından beri sözünün geçmediği Güney Osetya’ya "Anayasal düzeni sağlama" amacıyla sürpriz bir askeri taarruz düzenleyince, Rusya harekete geçti. Gürcü ordusunun, son dönemde ateşkes ilan etmesine rağmen, fiilen özerk yönetilen Güney Osetya’da önceki gün "etnik temizliğe" giriştiğini savunan Rusya, birçoğu Rus vatandaşı olan bölgedeki "sivilleri korumak adına barışgücü birliklerinin yollandığını" bildirdi. Güney Osetya’da en az 2000 sivil öldü. Rusya, isteyen tüm Güney Osetyalılara bir süre önce Rus vatandaşlığı vermeye başlamıştı.

Poti’ye 3 sorti

Çatışma, Türkiye sınırına dayandı. Rus bombardıman uçakları, Sarp sınır kapısına 70 km uzaklıktaki Poti limanını hedef aldı. Limana yapılan üç sortinin ilkinde kuru yük yükleme bölümü, ikincisinde limandaki ham petrol tesisi, üçüncüsünde ise Gürcü Deniz Kuvvetleri iskelesi vuruldu. Gürcistan’ın üçüncü büyük limanı olan Poti, aynı zamanda petrol nakil terminalleri ve Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı güzergahının önemli vana başı olması nedeniyle stratejik önem taşıyor. BTC boru hattı çevresine de birçok Rus bombası düştüğü bildiriliyor. Rusya, demiryolu şebekesi gibi altyapı hedeflerinin dışında, özellikle Gürcü askeri üslerini vurdu. Vaziani ve Senaki’deki üslerin yanısıra, modernizasyonunu Türk ordusunun yaptığı Maeneuli askeri havalimanı da bombalandı.

12 Rus askeri ölü

Bu arada Gürcü birlikleri, Tsinvali’yi ağır topçu bombardımanına tutuyordu. Gürcü ordusu şehrin büyük bölümünde kontrolü kısa sürede ele geçirdi. Şehirdeki Rus "barışgücü üsleri"nin de bombalandığı bildirildi. Bu arada 30 Rus tankı imha edildi, 10 Rus bombardıman uçağı düşürüldü, bir pilot da esir alındı. 12 Rus askerinin öldüğü, 150 kadarının yaralandığı açıklandı. Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey Sobyanin de, 30 binden fazla insanın Rusya’ya sığınmak üzere Güney Osetya’yı terk ettiğini bildirdi.

SaakaÅŸvili: SavaÅŸ http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/tatbikat_degil.jpg

Çatışmaların savaşa dönüşebileceği korkusu, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin sabah saatlerinde yaptığı açıklamayla gerçekleşti. ABD başta olmak üzere Batı’nın desteklediği Saakaşvili, "Rusya ile savaş halinde olduklarını" açıkladı. Saakaşvili, televizyondan canlı yayınlanan Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya’nın "Gürcistan topraklarını işgal girişimini uzun süreden beri planladığını" belirterek şöyle konuştu: "Sağımızdan vurdular suskun kaldık. Solumuzdan vurdular suskun kaldık. Artık yeter, buna son vermek lazım. İlan ediyorum. Rusya ile savaş halindeyiz."

Rusya resti gördü

Rusya ise Saakaşvili’nin restini gördü. Rus ordusu, Güney Osetyalıların başkent saydıkları Tsinvali’de kontrolü kaybetmesine rağmen geri adım atmadı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Gürcistan ile "topyekün savaş" ihtimalini reddetse de, "insani bir felaket" içindeki bölgede barışı korumak için askeri operasyonları sürdüreceklerini vurguladı. Durumun giderek kötüleştiğini ve sivillerin öldüğünü belirten Lavrov, bu durumu Gürcistan’ın tetiklediğini öne sürdü ve "Sivilleri öldürenlerin hiçbir yerde güvende olmadığını göstereceğiz" diye gözdağı verdi. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev de, "Krizi bitirmenin tek yolu Gürcülerin Güney Osetya’dan çıkması" açıklamasını yaptı.

Tiflis ateÅŸkes istedi

Bölgede işler öğle saatlerinden itibaren tersine döndü. Gürcistan ordusunun kısa bir süre için denetimi ele geçirdiği Tsinvali’ye giren takviye Rus birlikleri, Gürcüleri kısa sürede püskürtmeyi başardı. Rus ordusu, topçu ateşinde yerle bir olan şehirde, "barış gücü" hattını da aşarak Gürcistan’a doğru taaruza geçti. Rusya’nın suçlamalarına karşın, kendilerinin yalnızca savunma yaptığını öne süren Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, önce parlamentosundan 15 günlük "savaş hali" ilanı çıkarttı. Bunun sıkıyönetim anlamına gelmediğini belirten Saakaşvili, Güney Osetya’daki askeri zaferin ancak birkaç saat sürmesi ve Abhazya’da da dahil Gürcistan genelinde Rus uçaklarının bombardımanı sürdürmesi üzerine "Ateşkes ilan edip Tsinvali’yi terketmeye hazırız" açıklamasını yaptı.

Etnik temizlik iddiaları

Ancak Gürcistan Ulusal Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamada, "Rus işgali altına düşen köylerde etnik temizlik

/images/100/0x0/55eada13f018fbb8f89ad0df
yapıldığı" belirtilerek, "Çekilirsek durum daha da kötüleşir" dendi. Konsey, yabancı askeri yardımların kabul edileceğini bildirdi. Irak’taki 2 bin askerlik Gürcü birliği apar topar ülkeye çağrılırken, nakil işlemini Bağdat merkezli ABD güçleri gerçekleştirdi.

Sivilleri vurdular

Rus savaş uçaklarının, Gürcü başkenti Tiflis’e 80 km uzaklıktaki Gori’de yaptığı büyük bombardımanda en az 5 kişi öldü. Sivillerin yaşadığı beş katlı bir apartman isabet aldı. Bombardımanda yaralanan çocuklar ve yaşlılar, sokakta ağlayarak yardım bekledi. Rusya’nın kontrolündeki özerk Kuzey Osetya’da bulunan 78. motorize birlikleri, önceki gün başlayan sürpriz Gürcü saldırının ardından, dün sabahın ilk satlerinden itibaren Güney Osetya’ya geçti. Gürcü toprakları içinde fiilen egemen olan ayrılıkçı Güney Osetya yönetimi, Rus askeri desteği istemişti.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!