Kanseri teşhis eden köpek

Güncelleme Tarihi:

Kanseri teşhis eden köpek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD'de bomba uzmanı bir köpek deri kanserli hücreleri teşhis ederek tıbba yardımcı oluyor. ABD'nin Florida eyaletinde daha önce bomba uzmanlığı yapan bir köpek, şimdi de deri kanserini başarıyla teşhis ederek, tanık olanları şaşkınlığa uğratıyor..

George adlı köpeğe, eğitici Duane Pickel ve Dr. Armand Cognetta tarafından deri kanserinin en öldürücü türü olan melanomaya yakalanan hastaları belirlemesi öğretildi. Dr. Cognetta, İngiltere'de bir köpeğin, sahibinin bacağındaki kanserli noktayı tanıyabilmesinden hareket etti ve 30 yıllık köpek eğiticisi olan Duane Pickel ile temas kurdu.

BİYOPSİLER TEŞHİSİ DOĞRULADI

Cognetta ve Pickel, George'a melanomalı dokuları koklayarak tanımasını öğrettiler. Klinik deneyler, Florida'daki Tallahasse Memorial Hastanesi'nde gerçekleştirildi. George, altı ay boyunca birçok deneyden geçti. Dr. Cognetta, vücudunun çeşitli yerlerine 20 ayrı bandaj sardı. George'un, önce hepsini kokladıktan sonra kanserli doku bulunan bandajın üzerine ayağını koyduğu ifade edildi.

George'un, ayağını üzerine koyduğu hastalara yapılan tüm biyopsiler, hastalarda kötü huylu melanoma tümörü bulunduğunu gösterdi.

Florida Eyalet Üniversitesi, George ile kapsamlı çalışma başlattı. Üniversite'nin Araştırma Enstitüsü Direktörü Dr. Jim Walker, ‘George’un kanseri doğru teşhis ettiği kesin. İnanılmaz bir olay' diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!