Güncelleme Tarihi:
KANSER, çoğumuz için hala ölümle eş anlamlı bir hastalık. Oysa bu hastalığın teşhis ve tedavisinde son yıllarda epeyce yol alınmış bulunuyor. Kanserin tedavi sürecinde son yıllarda psikoterapi de gittikçe önem kazanıyor. Yüksek moral ve sağlam bir ruh sağlığı, insanın bağışıklık sistemini güçlendiriyor, bu da kanser tedavisinde etkili bir rol oynuyor.
Essen Üniversitesi Kliniği Moleküler Onkoloji Laboratuvarı Başkanı Dr. Ali Sak, Türklerin genellikle hastadan kanser olduğunu saklayarak bu hastalığa karşı etkili bir tedavi aracını devreden çıkardıklarını söyledi. Sak, “Hastadan kanser olduğunu saklamayın, düşmanını tanımayan bir kişi onunla mücadele edemez” uyarısı yaptı.
HASTA DİRENÇ OLUŞTURAMAZ
Türklerde, “Derdiyle baş başa kalma” yaklaşımının egemen olduğunu hatırlatan Dr. Sak, “Hastaya derdini söylemezseniz, hastalığına karşı direnç oluşturmaz, için için çürür. Tersine hastalığını bilirse buna karşı direnç oluşturur, mücadele eder” dedi. Hastaya kanser olduğunu uygun bir dille söylemek gerektiğini belirten Dr. Sak, aile, yakın çevre ve arkadaş desteğinin kanser tedavi sürecinde büyük önem taşıdığını vurguladı. Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların ağır yan etkileri olduğu hatırlatan Dr. Sak, hastanın kanser olduğunu bilmemesi halinde, bu ilaçların yan etkilerinden de yaşamını yitirebileceğini söyledi.
YARDIMLAŞMA GRUPLARINA KATILIN
Almanya’nın sağlık sisteminde yardımlaşma grupları önemli rol oynuyor. Bu gruplarda aynı hastalığa yakalanmış kişiler bir araya geliyor, deneyimlerini ve sorunlarını paylaşıyor. Ali Sak, bu gruplara katılmanın, hastalara yalnız olmadıkları hissi ve moral desteği verdiğini belirterek, kanser hastası Türklere bu gruplara katılmalarını tavsiye etti. Dr. Sak, birçok araştırmanın, bu gruplara katılan kişilerin katılmayanlara göre kanser tedavi sürecini daha iyi geçirdiğini gösterdiğini söyledi. Ayrıca, bu gruplara katılanların katılmayanlara göre yaşam sürelerinin daha uzun olduğunu belirtti. Dr. Sak, bir araştırmanın yardımlaşma gruplarına katılan meme kanseri hastaların yüzde 30’nun, tedavi başlangıcından beş yıl sonra hayatta kaldıklarını, buna karşın katılmayanların tamamının bu süre içinde öldüğünü bildirdi.