Güncelleme Tarihi:
AKCİĞER kanserinde bir umut daha doğdu. Fransa'nın Villejuif kentindeki Gustave-Roussy Enstitüsü, akciğer kanserine karşı, hastalıklı hücrelerin genetik kodunu değiştirerek bağışıklık sistemini uyandırmayı ve hücreleri tümörü yok etmeye zorlamayı deneyecek. Bu metoda ‘gen terapisi’ adı veriliyor.
Projenin mimarı Prof.Thomas Tursz çalışmalarını şöyle özetliyor: ‘Bir hasta futbolcuyu iyileştirmek için bütün takıma, hatta tribünlerdeki onbinlerce seyirciye ilaç verdiğinizi düşünün. Kemoterapi işte budur. Biz, genetik terapi ile sadece hasta futbolcuya ilaç vereceğiz.’
Bu metod dünyada ilk kez denenecek. Ve ilk uygulama, bronşlarındaki kanser hiçbir tedaviye cevap vermeyen bir erkek hasta üzerinde yapılacak. ‘Gen terapisi’ için bir çeşit nezle virüsü kullanılacak. Çoğalma genleri körletilmiş olan bu virüse ‘gen-ilaçlar’ (tedavi edici program yüklenmiş gen) yükleniyor. Bu virüs hastanın kanserli hücrelerine kitlenerek kendi genini nakledecek. Yani virüs ‘nakil vasıtası’ görevi yapacak.
TAM TECRİT
Bu operasyonun başarıyla yürütülebilmesi içih hastanın operasyondan önce ve sonra başka virüslerle temasının olmaması gerekiyor. ‘Kullanılan’ virüsün başka virüslerle birleşerek yeni ve bilinmeyen bir hastalığa sebep olması riskine karşı, hastayı 10 gün tecrit odasına kapatmak gerekecek. Operasyon ancak, tamamen steril bir ortam temin edildikten sonra yapılacak. Doktorlar tümörlü bronşlara fibroskopiyle ulaşacak ve genetik yapısıyla oynanmış virüsü enjekte edecek. Hedef, tümörlü hücrelere İnterlökin-2 geninin ulaşmasını temin etmek. Bu gen, bağışıklık sistemini uyaran proteinleri üretiyor. Doktorlar, uyarılan bağışıklık sisteminin tümörü kurutacağını ve hastayı ileride de metastaza karşı koruyacağını umuyor.
KANSER VE TEDAVİSİ
Kanser, bulaşıcı/paraziter hastalıklar ve dolaşım hastalıklarından sonra üçüncü büyük ölüm sebebi. Dünyada, kaza ve cinayetler hariç, her 8 ölümden birinin sebebi kanser.
Günde 17.206 kişi kanserden ölürken bunların dağılımı da şöyle:
Akciğer kanseri : 2.701 (% 15.7)
Mide kanseri : 2.215 (% 12.9)
Rektum kanseri : 1.355 (% 7.8)
Karaciğer kanseri: 1.060 (% 6.2)
Günümüzde kansere karşı cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi metodları ile mücadele ediliyor. Bu üç metod tümörlü hücreye ‘dışarıdan’ saldırırken, 21'inci yüzyılın metodu olacağı iddia edilen ‘gen terapisi’ ise yabancı bir geni hücreye sokarak düşmanı ‘içten’ yok edecek.