Güncelleme Tarihi:
Kötü haber: Kanserli hasta sayısı son15 yılda % 33 oranında arttı.
İyi haber: 2050’de 10 kanserliden 8'i tedavi edilebilecek.
KANSERLİ hastaların sayısnın 15 yıl öncesine göre % 33 oranında arttığını açıklayan bilimadamları, genetik ilerleme sayesinde ilaç devriminin 2050 yılında kanseri yeneceğini iddia ettiler. Londra Kanser Araştırma Merkezi, şeker hastalığının insülinle kontrol edilebildiği gibi, 50 yıl içinde her 10 kanserliden 8'inin ilaçla tedavi edilebileceği müjdesini verdi.
Kanser araştırmaları ile ilgili en heyecan verici gelişmeler, erken tehşisi, dolayısıyla etkin tedaviyi mümküm kılan görüntüleme tekniklerinde ve laboratuar çalışmalarında yaşanıyor. Bilimadamları kanseri kontrol eden genleri çözümlemeye başladılar. Bu da kanser tedavisini mümkün hale getiriyor.
Londra Kanser Araştırma Merkezi Başkanı Prof Gordon McVie, insan vücudundaki tüm genlerin haritasının çıkarılacağı Human Genome Projesi tamamlanır tamamlanmaz kanserin tedavisinde önemli adımların atılacağına dikkat çekti. McVie, ‘Genetik devrimin eşiğindeyiz. Kanser belki 2050 yılında tedavi edilmez kontrol edilecektir. Şeker hastalığının tedavisi yok ama, hastalık insülinle kontrol altına alınmıştır. Kanser, şeker hastalığı gibi kontrol altına alınacaktır. Aynı şekilde savunma maddesi üretemeyen potansiyel kanser genleri var. Vücuda savunma maddesi takviye ederek, kanseri kontrol altına alabiliriz’ dedi.
Kanser vakalarının giderek arttığına işaret eden Gordon McVie, ‘Kansere karşı şansımız her geçen gün biraz daha artmaktadır. İlerlemeler bu hızda giderse 50 yıl sonra kanserden yaşayanların oranı % 90’a çıkacaktır' dedi.
KANSER ARTIYOR
15 yıl önce her on kişiden üç kişinin hastalığa yakalanma riski bulunurken, bu oran 1996 yılında her on kişiden dörde çıktı.
1981 yılında erkeklerin % 32'si, kadınların % 31'i hastalığa yakalanırken, 1996'nın son istatistiklei erkeklerde % 41, kadınlarda % 38 kanser tehlikesi olduğunu ortaya koydu.
Kanser vakalarındaki artışın en önemli sebebi insanların daha uzun yaşamaları. Kanser vakalarının üçte ikisinin 65 yaşın üzerinde olanlarda olduğu anlaşıldı.
Son 25 yılda daha fazla kişi kanseri yendi. Kanserden beş yılda fazla yaşayanların oranı erkeklerde % 19'dan % 31'e, kadınlarda % 32'den 43'e çıktı.
Bugün kanser hastalarının üçte biri tamamen iyileşiyor. 2010 yılında bu oran % 50'ye çıkacak, 2020 yılında ise kanserli hastaların % 80-90'ı sağlıklı insanlar gibi hayatlarını sürdürebilecekler. Faruk ZABCI
Bilim nasıl yenecek?
Soru: Human Genome Projesi nedir ve bu projeyi kimler yürütüyor.
Human Genomo Projesi çerçevesinde insan vücudunda bulunan tüm genler belirlenecek. Gen haritasının çıkarmak için tüm dünyadan bilimadamları zamana karşı yarış veriyor.
Soru: Araştırmanın ne zaman tamamlanması bekleniyor?
4 yıl içinde araştırmanın bitmesi planlanıyor. Araştırma tamamlandığında bilimadamları insanın genlerini deşifre etmiş olacak.
Soru: Bu araştırma hastalara ne gibi bir fayda sağlayacak?
Doktorlar belirli ilaçlar geliştirerek, hatalı genleri onarabilecek.
Soru: Genlerin görevi nedir?
İnsan vücudu milyarlarca hücreden oluşuyor. Her hücrede 50 bin ile 100 bin gen bulunuyor. DNA'da yer alan genler hücrelerin çalışmasını düzenliyor.
Soru: Kanserle ilgili kaç genin bulunduğu tahmin ediliyor?
Kanserle ilgili genler iki gruba ayrılıyor. Kansere karşı koruyan genler ve kansere neden olan genler.
Soru: Herkesin kendi genetik şifresi mi çıkarılacak?
Herkesin kendi genetik şifresi mikroçiplere yüklenecek. Bu sayede kişinin kansere yakalanma riski önceden belli olacak.