Kanser riskini artırıyor

Güncelleme Tarihi:

Kanser riskini artırıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2008 00:00

Menopozdan sonra "östrojen" ve "projestatif" hormonu tedavisini kesen kadınlarda, kanser riskinin açık bir artış gösterdiği saptandı. Araştırmayı yürüten Kuzey Carolina Üniversitesi’nden Dr. Gerardo Heiss, böylesine yüksek risk beklemediklerini söyledi.

Amerİkan Tıp Vakfı’nın dün yayımlanan dergisindeki araştırmanın verilerine göre, "projestatif"le birlikte "östrojen" almayı bırakan kadınlarda, kanser oluşma riski, hormonal tedavinin durdurulmasından sonraki iki ila üç yıllık süre zarfında, hormon yerine plasebo verilen kadınlardan yüzde 24 daha yüksek bulundu.

Menopoza giren ve Temmuz 2002 ile Mart 2005 arasında östrojenle birlikte projestatif tedavisi uygulaması durdurulan 15 bin 730 kadının izlendiği araştırmada, bu tedavi sırasında kadınlarda kalp ve damar hastalıkları, beyin kanaması ve emboli oluşma riskinde önemli bir artış, kemik kırılması ve bağırsak kanseri riskinde de daha düşük bir artış gözlendi.

Araştırmada, hormonal tedavinin bırakılmasından belirli bir süre sonra kalp ve damar hastalığı riskinin ortadan kalktığı, buna karşılık beş yıl bu hormonları aldıktan sonra bırakan kadınlarda, özellikle akciğer kanseri oluşma riskinde önemli artış tespit edildi. Araştırmayı yürüten Kuzey Carolina Üniversitesinden Dr Gerardo Heiss, böylesine yüksek risk beklemediklerini söyledi.

DAHA ÖNCE DURDURULDU

Araştırmaya konu olan "The Women’s Health Initiative" adlı bir program çerçevesinde, östrojen ve projestatif hormon tedavisinin, kalp ve damar hastalıklarını ve göğüs kanseri riskini önleyici etkisi bulunup bulunmadığını anlamak üzere daha önceden klinik deneyler yürütülmüştü. 16 bin 608 kadın üzerinde yürütülen bu geniş çaplı klinik deneyler, 2002 yılında göğüs kanseri riskinde artış gözlendiği ve bu tedavinin kadın sağlığı üzerinde çok fazla yararı olmadığı kanısıyla durdurulmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!