Güncelleme Tarihi:
SURİYE’de sonucu baştan belli devlet başkanlığı seçimi dün gerçekleşti. Ülkede yaklaşık 50 yıldır ilk kez Esad ailesinden birisinin seçimde rakipleri var. Ancak Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, halkın çok az tanıdığı ve kampanya yapmasına izin verilmeyen işadamı ve eski bakan Hasan El Nuri ile eski milletvekili Mahir el Haccer’in de yarıştığı seçimi “ezici çoğunlukla” kazanması bekleniyor. Çünkü seçim, sadece Esad güçlerinin kontrolündeki 13 ilde kurulan sınırlı sayıdaki sandıkta gerçekleşti. Suriye İnsan Hakları Ağı, ülkede bulunan Suriyelilerin yüzde 40’ının Esad rejiminin kontrolü dışında bulunan bölgelerde yaşadığını ve bu insanların seçimlerde oy kullanma imkânı bulunmadığını açıkladı. Dışişleri Bakanı Velid Muallim, sürecin “son derece demokratik bir ortamda” ve “şeffaf” geçtiğini söylerken seçimlerde İran, Rusya, Lübnan, Uganda, Bolivya, Filipinler, Venezuela ve Tacikistan gibi Esad rejimine yakın ülkelerden gözlemciler görev aldı.
Beşar Esad ve eşi Esma, başkent Şam’da bir ilkokulda oylarını kullandı. Son derece şık giyindiği gözlemlenen Esad çifti sandık başına alkışlar altında gelirken yüzlerinden gülümseme eksilmedi.
Oy sayımına geçildi
Rağbet görmediği için beş saat uzatılan ve çoğu seçmenin ülkedeki olaylardan dolayı sandık başına gitmediği seçimde oy kullanma işlemi saat 00.00 itibarıyla sona erdi.
Seçimde, rejimin kontrolündeki 9 bin 601 merkezde bulunan 11 bin 776 sandıkta kullanılan oyların sayımına başlandı.
Muhalefetten boykot
Esad’a üçüncü kez devlet başkanlığı yolunu açacağına kesin gözüyle bakılan seçimde bir dizi usulsüzlükler hemen göze çarptı. Esad rejiminin, devlet dairelerindeki tüm görevlilere ve üniversite öğrencilerine oy vermek için sandık başına gitmeleri yönünde talimat verdiği ileri sürülüyor. Şam’da bazı seçim merkezlerinde sandığın yanında toplu iğne kutuları konulduğu gözlerden kaçmadı. Dileyen seçmenler, bu iğneleri parmaklarına batırıp “ülkelerine ve rejime bağlılıklarını” gösterdi. Batılı ülkelerin desteklediği SMDK Başkanı Ahmed el-Carba, Suriyelilerden seçimi boykot etmelerini istedi. Seçim günü Şam’ın dışında çatışmalar sürerken, Guta gibi mahallere atılan top ve roketlerin sesleri başkentin merkezindeki seçim merkezlerinden bile duyuldu.
Diğer adaylar memnun
Devlet başkanlığı seçiminde Beşar Esad açıklama yapmazken diğer iki aday, seçim sürecinden memnun olduklarını bildirdi. Devlet başkanlığı seçimindeki ikinci aday eski bakan Hasan Abdullah en-Nuri, başkent Şam’daki Sheraton otelinde oyunu kullanırken, seçimlerin “şeffaf ve demokratik bir şekilde” devam ettiğini söyledi. Diğer aday Mahir Abdulhafiz Haccar ise Halep doğumlu ve ikameti Halep’te olmasına rağmen oyunu Şam’daki Halk Meclisi’nde kullandı.
İçsavaşın gölgesinde seçim komedisi
SURİYE’de, 15 Mart 2011’de başlayan rejim karşıtı isyan zamanla iç savaşa dönüşmüştü.
Rejim güçleri ile muhalifler arasındaki çatışmalar sonucu yaklaşık 162 bin kişi öldü. Bunların en az 75 bini sivil.
İçsavaş 3.5 milyon Suriyeliyi ülkeden kaçmaya zorladı. Türkiye’ye en az 600 bin Suriyeli geldi.
BM, Suriye’deki içsavaş nedeniyle yıl sonuna kadar yerlerinden edilen kişi sayısının 6.5 milyonu bulmasının beklendiğini açıkladı.
Savaştan kaçarak başka ülkelere yerleşen mülteciler ve Suriye içinde yerlerinden edilenlere yardım için bu yıl 6.5 milyar dolara ihtiyaç var.