Kamala marketlere savaş açacak: Fahiş fiyatla mücadele sözü

Güncelleme Tarihi:

Kamala marketlere savaş açacak: Fahiş fiyatla mücadele sözü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2024 07:00

ABD’de Demokrat Parti’den başkan adayı olan Kamala Harris’in en önemli vaatlerinden biri fahiş fiyatlarla mücadele. Hayat pahalılığından zincir marketleri sorumlu tutan Harris, fiyatları düşürmeyeni cezalandırmayı vaat ediyor.

Haberin Devamı

Adaylığı devraldıktan sonra oylarında ani bir yükselme gören ve Cumhuriyetçi Parti Adayı Donald Trump ile aradaki farkı hızla kapatan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, kafa kafaya giden yarışta Amerikan toplumunun en büyük sorunlarından biri olan market masraflarına yoğunlaşmış durumda.

ABD’de yıllık enflasyonun ağustos ayı itibarıyla yüzde 2.9’a kadar indirilmesine rağmen Harris’in ABD Başkanı Joe Biden ile yönetimde olduğu sürede Amerikalı ailelerin market masrafları Trump dönemine göre büyük tırmanış gösterdi. 4 yıl öncesine göre yumurta fiyatları yüzde 50’nin, süt fiyatları yüzde 35’in ve tereyağı fiyatları yüzde 30’un üzerinde arttı.

EN ÖNEMLİ SORUN

Birkaç hafta önce sonuçları açıklanan ABC News-Washington Post-Ipsos anketine göre ekonomi ve hayat pahalılığı seçmenin en önemli gündem maddesi. Seçmenlerin yüzde 89’u ekonomi politikalarının oylarını belirleyeceğini belirtiyor. Harris için ikinci kötü haber ise halkın ekonomik sorunların çözümünde Trump’a daha çok güveniyor olması. Bu beklentiler altında ekonomi politikasını tanıtan Harris, gıda enflasyonunun hâlâ çok yüksek olduğunu kabul ederken suçu zincir marketlere attı.

Haberin Devamı

MARKETLERİ SUÇLADI

Pandemi sırasında bozulan tedarik zinciri ve artan üretim maliyetleri ile birlikte market masraflarının yükseldiğini kabul eden Demokrat aday, bütün bu sebepler geride kalmışken fiyatların hâlâ düşürülmemesinden şikayetçi. “Bazı büyük süpermarket zincirleri üretim maliyetlerinin azaldığını görse de fiyatları yüksek tutmaya devam ediyor” diyen Harris, fahiş fiyatlara karşı mücadele başlatacağını duyurdu.

FİKİR VAR, DETAY YOK

Fiyatları düşürmeyen marketleri yasayla cezalandıracağını vaat eden Harris, bunu nasıl gerçekleştireceğini ise muğlak bıraktı. Harris, adaylığı devraldıktan 39 gün sonra ilk röportajını perşembe günü verdi. İlk soruda doğrudan ekonomi konusuna değinen ABD Başkan Yardımcısı, fahiş fiyatla mücadele edeceğini bir kez daha vurguladı, ancak yine planını detaylandırmadı. Fahiş fiyatla mücadele ve zincir marketleri hizaya getirme planını daha önce Başkan Biden da gündeme getirmiş ancak bu vizyon hayata geçirilememişti.

Haberin Devamı

TRUMP: SOVYET TARZI PLAN

Harris’in planına farklı bir yaklaşım, Trump’tan geldi. Fahiş fiyatla mücadele planı için “Sovyet tarzı fiyat kontrolü” tanımını kullanan Cumhuriyetçi aday, haftalardır Harris’i komünist olmakla suçluyor.  Trump, geçen ay Pensilvanya’da düzenlediği bir mitingde “Kamala tam bir Komünist oldu. Ülkemizi mahvetmek istiyor. Felaket bir enflasyona neden olduktan sonra, Yoldaş Kamala şimdi de sosyalist fiyat kontrolleri uygulamak istediğini duyurdu” dedi. Dünyanın en zengin iş adamı ve X isimli platformun sahibi Elon Musk ise Harris’in ekonomi politikaları hayata geçirilirse ABD’de ekmek kuyrukları oluşacağını iddia etti.

BİLGİ NOTU

Haberin Devamı

Demokrat aday, planını nasıl uygulayacağına dair detay vermemeye devam ederken 35’ten fazla eyalette fahiş fiyatla mücadele etmek için yasalar mevcut. Yasaların çoğu, acil durum veya doğal afet gibi belirli sebeplere dayalı ve satıcıların, bazı temel ürünlerin fiyatlarını belirli bir eşiğin üstüne çıkarmasını yasaklıyor. Fakat Harris’in önerilen planı ile eyaletlerdeki yasaların benzerliği bulunmuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!