Okan KONURALP / ERBİL
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2009 00:00
Hürriyet, Kuzey Irak’taki parlamento seçimlerinden ’güçlü muhalefet’ olarak çıkan Goran partisinin sıkı şekilde korunan Erbil merkezine konuk oldu. Partinin en önemli kurmaylarından Naim Osman Abdullah, Erdoğan’ın Kürt sorununa yönelik adımlarına destek verdiklerini açıkladı.
KUZEY Irak’ta insanların yanlarından ayırmadığı üç şey; cep telefonu, sigara ve Kalaşnikof. Irak Kürtleri’nin ateşli silahlarla arasındaki bu ilişki, seçimlerden büyük bir sürpriz yaparak çıkan Goran (Değişim Hareketi) Partisi’nin Erbil’deki Merkez Bürosu’nda da kendisini gösteriyor. Kalaşnikofların saltanatı orada da hüküm sürüyor. Goran’ın merkezinde bizi ilk karşılayanlar, partinin eli Kalaşnikoflu özel güvenlik görevlileri. Partinin lideri Noşirvan Mustafa’nın önde gelen kurmaylarından Naim Osman Abdullah’ın çalışma odasına da Kalaşnikofların eşliğinde girdik. Abdullah, hareketin teorisyenlerinden ve Noşirvan Mustafa’nın en yakın çalışma arkadaşlarından.
Silahlar sussun
Parlamento grup başkanı olması beklenen Abdullah ile söyleşimize başlamadan, masasının yanındaki iki Kalaşnikofu gösterdik. Gülerek, "Bölge insanın vazgeçilmezleri" yanıtını verdi ve ardından "Silahların tamamen sustuğu bir Irak istiyoruz" diyerek konuşmaya başladı. ’Mevcut sistemin reforme edilmesini değil, tamamen değişmesini savunduklarının’ altını çizen Abdullah, Talabani’nin KYB’sinin güçlü olduğu bölgelerdeki başarılarıyla ilgili de, "Onlarla sorunumuz yok. Ancak despot iktidarların bu zamanda kalmaması gerektiğine inanıyoruz. Demokratikleşme yönünde daha olgun adımlar atılmasını istiyoruz" dedi.
PKK’ya açık mesaj
Abdullah, Türkiye’nin ’Kürt açılımı’ için de şu yorumu yaptı: "Başbakan Erdoğan’ın Kürt sorununun çözümüne yönelik açıklamalarını çok olumlu karşılıyoruz. Cesaretli adımlar atma gayreti içinde olduğunu görüyoruz. Sorunun çözüleceğine inanıyoruz. Sayın Erdoğan’ın atmaya çalıştığı pozitif ve yapıcı adımlara her türlü desteği vermeye hazırız. Artık şiddet siyasi aktörlerin gündeminden çıkmalı.
Bütün silahların ortadan kalkmasını istiyoruz. Silahla bir çözümün geleceği düşüncesi, artık geri bir düşünce olarak tarihteki yerini almalı. Sorunlar siyasi zeminde ve diyalog yoluyla çözülmeli. Bu bağlamda Türkiye’nin bir iç sorunu olarak görüyoruz PKK ve Kürt sorununu. Ancak sorun çözüldüğünde Irak Kürdistanı’nın ve tüm Irak’ın da önünün açılacağını biliyoruz. Çünkü Türkiye bizim dünyaya açılmamızı sağlayan en büyük kapılardan biri olarak da gerçekliğimizin parçası."
’Kürt Obama’ üçüncü güç
IRAK’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı ve bölgesel parlamentonun belirleneceği seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçları açıklandı. Buna göre, Mesud Barzani’nin lideri olduğu KDP ile Celal Talabani liderliğindeki KYB’nin oluşturduğu koalisyon, oyların yüzde 60’ını alarak çoğunluğu sağladı. Muhalefetin başını çeken Goran oyların yüzde 25’ini, İslami ve Komünist parti koalisyonu ise oyların yüzde 13’ünü elde etti. Böylece, "Kuzey Irak’ın Obaması" denilen Goran partisi lideri Noşirvan Mustafa, 28-30 sandalye ile bölgede üçüncü güç haline geldi. Bölge Başkanlığı seçimlerinde ise, Mesud Barzani oyların yüzde 70’ini aldı.
AKP’nin ampulü Goran’ın mumu
GORAN’ın amblemi yanan bir mum. Bu da AKP’nin yanan ampul amblemini çağrıştırıyor. Naim Osman Abdullah, amblemler arasındaki "aydınlatma" konusundaki benzerliği kısaca açıkladı: "Değişimi savunan tüm parti ve hareketlerin ortak paydası mutlak aydınlanmayı başlatmak, sürdürmektir. Bu noktada AKP’nin ampulu bizim ise yanan mumumuz, değişimi temsil ediyor. Değişimi savunduğunuz sürece de o mum yanar."
Barzani Talabani aşiretine darbe
KUZEY Irak’ta yapılan bölgesel seçimlerle ilgili batı basını şunları yazdı:
New York Times:
Goran (Değişim), Barzani-Talabani koalisyonunun ciddi bir rakibi haline geldi.
Washington Post: İktidar partileri kazansa da, nüfuz kayması yaşandı. Merkez ile kuzey arasındaki sınır, Irak’ın en tehlikeli fay hattı. Arap-Kürt ayrışması büyüyor, çatışma riski artıyor.
The Times:
Bölgeyi 20 yıldır neredeyse feodal bir yapıda kontrol eden Barzani ve Talabani aşiretleri ağır bir darbe yedi.
Independent: Kürt seçimindeki reformcu kazanımlar, Irak’ın sakin kuzeyini sarstı. Iraklı Kürtlerin gelecekte bölünerek Bağdat için kolay hedef haline gelmesi bekleniyor.