Güncelleme Tarihi:
Endonezya Polis Teşkilatı'nın polis adaylarının karşılaması beklenen kurallar bölümünde açık bir şekilde kadın adayların jinekolojik testlerden geçmiş olması gerektiği belirtiliyor. Hiç evlenmemiş kadınların başvurabileceği Polis Teşkilatı'nın internet sitesinde genel tıbbi ve fiziksel testlerin yanı sıra bekaret testinin de tamamlanmış olması gerektiği yer alıyor. Hatta sitede "Böylelikle polis olmak isteyen tüm kadınların bekaretini koruması gerekiyor" ifadesi de yer alıyor.
Ülkedeki altı farklı şehirde görev yapan kadın polislerle görüşen İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise bu uygulamanın sadece Endonezya'nın prensiplerine değil aynı zamanda uluslararası insan hakları politikalarına aykırı olduğunu bildirdi.
HRW'nin görüştüğü kadınlar ise testi geçemeyenlerin sadece Polis Teşkilatı'na giriş hakkını kaybetmekle kalmayıp aynı zamanda bunun acılı ve travmatik bir uygulama olduğunu söylediler. Kadınlardan biri, yaşadıklarını "Bekaret testi odası gerçekten tedirgin edici bir yerdi. Testi yaptıktan sonra artık bakire olmadığımı düşünerek korktum. Bir jel sürüp iki parmakla yapılan bir test. Bayılan arkadaşlarım bile oldu" şeklinde anlattı. HRW'nin görüştüğü bazı kıdemli kadın polisler ise 1965'teki Polis Teşkilatı giriş sınavlarında bile aynı yöntemin uygulandığını söyledi.
HRW bunun bir "ayrımcılık" olduğunu söylerken Endonezya Polis Teşkilatı sözcüsü Ronny Sompie, bunun altında olumsuz bir neden aranmaması gerektiğini, testin amacının adaylarda cinsel yolla bulaşan bir hastalık olup olmadığının tespit edilmesi olduğunu bildirdi. Sompie, "Bunların hepsi profesyonel bir şekilde uygulanan ve adaylara zarar vermeyen testler" dedi.
Yerel ve uluslararası insan hakları savunucuları ise bekaret testinin "aşağılayıcı" bir uygulama olduğunu ve derhal kaldırılması gerektiğini söylüyor.