Güncelleme Tarihi:
Viyana'da toplanan 9. Avrupa Cinsel Tıp Derneği Kongresi'nde, 14 ülkede 14 bin kadın üzerinde gerçekleştirilen “Cinsellik ve Modern Kadın” konulu araştırmanın sonuçlarının bir bölümü açıklandı.
Araştırmanın, kadınların yüzde 88'inin cinsellikle ilgili daha çok iletişim kurulması gerektiğine inandığı, yüzde 85'inin ise cinsel hayatlarını iyileştirmek için cinselliği içinden geldiği gibi, plansız yaşamak istediğini ortaya koyduğu belirtildi.
“Vardenafil” etken maddeli iktidar ilacı üreticisi Bayer tarafından gerçekleştirilen araştırmada, ayrıca “vitalseksüel kadın” denilen yeni bir kadın profilinin ortaya konduğu da belirtildi.
Dünyada 40 yaşın üzerindeki kadınların yüzde 48'inin cinsel yönden aktif olarak tanımlanan bu profile uyduğu belirtilerek, vitalseksüel kadınların, cinsellikte spontanlığın ve eşlerin tatmininin önemli olduğunu düşündüğü kaydedildi. Bu kadınların iletişimin, ilişkileri için vazgeçilmez bir öge olduğuna inandığı ve bu konuda harekete geçmekten çekinmediği ifade edilerek, söz konusu kadın tipinin eşleri cinsel problem yaşadığında bunu konuşmayı ve ortak bir çözüm üretmeyi tercih ettikleri bildirildi.
Erkeklerin “sertleşme sorunu” ile ilgili bulguları da içeren araştırmaya göre, kadınların yüzde 76'sı, bu sorunun ilişki üzerinde son derece olumsuz bir etki yapabileceğini ifade etti. Ancak kadınların sadece yüzde 48'inin bu konuyu eşleriyle konuştuğu, bunun da sertleşme sorunu yaşayan çiftlerin yeterince iletişim kuramadığını ortaya çıkardığı bildirildi. Kadınların yüzde 46'sının ilaç tedavi seçeneğinden haberdar olduğu ve ilaç tedavisinin etkinliğine inandığı belirtilirken, dünya çapındaki kadınların yüzde 72'si, eşleri bu tedaviyi gördükten sonra ilişkilerinin daha tatminkar hale geldiğini ifade etti.
ARAŞTIRMANIN TÜRKİYE SONUÇLARI
Türkiye'nin yanı sıra Avustralya, Brezilya, Fransa, Almanya, İtalya, Güney Kore, Meksika, Polonya, Güney Afrika, Suudi Arabistan, İspanya, İngiltere ve Venezuella'yı kapsayan araştırma sonuçları, 40 yaş üzerindeki vitalseksüel kadınların yüzdelerini de ortaya koydu.
Türkiye'de bu tanıma giren kadınların oranı yüzde 30 iken, Avustralya'da yüzde 45, Brezilya'da yüzde 54, Fransa'da yüzde 40, Almanya'da yüzde 36, İtalya'da yüzde 42, Güney Kore'de yüzde 66, Meksika'da yüzde 62, Polonya'da yüzde 58, Güney Afrika'da yüzde 45, Suudi Arabistan'da yüzde 60, İspanya'da yüzde 52, İngiltere'de yüzde 33 ve Venezuela'da ise yüzde 64 olarak gerçekleşti.
“PROBLEMİNİZİ KONUŞUN”
Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı ve Avrupa Cinsel Fonksiyon Bozuklukları Birliği Türkiye Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat da kadınların eşlerinin cinsel sorunlarına karşı duyarlı olması gerektiğini söyledi.
Dünyada 152 milyon cinsel fonksiyon bozukluğu sorunu yaşayan erkek bulunduğunu kaydeden Hattat, ancak sorunu olan 10 erkekten sadece birinin tedaviye başvurduğunu söyledi. Hattat, bu kişilerin büyük bölümünün de tedaviye devam etmediğini vurguladı.
Dünyada yapılan çalışmalara göre sorununu hekime taşımak istemeyen erkeklerin bile, eşleri ya da birlikte olduğu kadının “problemi gidip birlikte konuşalım” önerisi getirdiğinde hekime giderek çözüm aradığını anlatan Hattat, ”Bu nedenle eşinize destek olun. Kadınlar, 'sorunumuzu birlikte gidip hekimle paylaşalım' fikrini eşlerine iletmelidirler” diye konuştu.
Ünlü manken Jerry Hall'un Bayer firmasının “derdini paylaş, aşkını alevlendir” kampanyasının elçisi olarak dünyada bu konuya dikkat çektiğini belirten Hattat, Türkiye'de de gelecek yıl bu kampanyayı yürütecek ünlü birini seçeceklerini söyledi.