Kaddafi'den isyancılara sürpriz teklif

Güncelleme Tarihi:

Kaddafiden isyancılara sürpriz teklif
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2011 17:43

Libya ordusu, muhaliflerin teslim olması için Pazar gününden itibaren operasyonlarına ara vereceğini açıkladı. Kaddafi güçlerinin isyanın merkez üssü Bingazi'ye ilerleyişi sürerken, BM Güvenlik Konseyi'nin "işgal dışı tüm önlemlerin alınmasını" öngören karar tasarısını bugün oylayabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

LİBYA'DAN SON GÖRÜNTÜLER - FOTO GALERİ

Libya'nın Jana ajansı, muhaliflerin silahlarını bırakması ve genel aftan yararlanabilmesi için Pazar günü gece yarısından itibaren operasyonların askıya alınacağını duyurdu.
        
Ajansın haberinde kararın, Savunma Bakanlığı tarafından alındığı ifade edildi. Operasyonların ne kadar süreyle askıya alınacağına ilişkin bilgi verilmedi.
       
ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı William Burns, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin muhaliflerin kalesi olan Bingazi'ye 160 kilometre mesafede olduğunu sandıklarını söyledi.  

Kaddafi güçlerinin karada önemli ilerleme sağladığını belirten Burns, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Libya'yla ilgili kararı bugün almasını istediklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Burns, ülkedeki durumu değiştirmek için Libya üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasının yetmeyeceğini de söyleyerek, "Sorun, uçuş yasağı bölgesinin son aşama mı ilk aşama mı olacağı" dedi.
    
Libya lideri Muammer Kaddafi ise Lübnan televizyon kanalı LBC'ye yaptığı açıklamada, Bingazi kentini yeniden ele geçirmek için savaş vermek zorunda kalacaklarını sanmadığını söyledi.
       
İsyancıları "terörist" ve "El Kaide elemanı" olarak niteleyen Kaddafi, "İsyancılar tarafından tutulan bütün yerler halkın yardımıyla teker teker temizleniyor" diye konuştu.

KRİTİK TASARI

Libya gündemiyle toplanan BM Güvenlik Konseyi, bugünkü oturumunda "sivilleri korumaya yönelik işgal dışı tüm önlemlerin alınması gerektiğini" ifade eden bir karar tasarısının oylanması bekleniyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, tasarının "acil ateşkes ilanı, şiddete hemen son verilmesi ve tüm uçuşların yasaklanmasını" kapsadığını söyledi.

Fransa, İngiltere ve Lübnan tarafından Konsey'e sunulan karar tasarısında, BM ülkelerinden uçuşa yasak bölge oluşturulması için “gerekli her türlü önlemi” almaları isteniyor.

BM kulislerinde “gerekli her türlü önlem” ifadesinin, gerekirse askeri harekât düzenleme yetkisini de içerdiği konuşuluyor.

BOMBARDIMAN SİNYALİ

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ziyaret için bulunduğu Tunus'ta yaptığı açıklamada, BM'nin Libya üzerinde uçuşa yasak bölge ilanının, Kaddafi rejiminin ortaya çıkardığı tehdidi yok etmek izin hedefleri bombalamayı da gerektireceğini söyledi.

Haberin Devamı

Clinton, ziyaret için bulunduğu Tunus'ta yaptığı açıklamada, Kaddafi'ye yönelik alınacak uluslararası tutumun içeriğinin, New York'ta Birlemiş Milletler'de görüşülmeye devam ettiğini belirtti.

Yoğun görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Clinton, görüşülen Libya'da uçuş yasağı bölgesi oluşturulmasına yönelik karar tasarısının "uçakların, pilotların korunması için Libya savunma sistemlerinin bombalanması dahil belirli hareketlerin yapılmasını gerektirdiğini" söyledi.

OYLAMANIN GECE YARISI YAPILMASI BEKLENİYOR

Konsey üyeleri uzmanlar seviyesinde karar tasarısı üzerine toplantılarına devam ederken, Fransa'nın Konsey'in karar tasarısını bu gece oylamasını istediği bildirildi.

Haberin Devamı

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gerard Araud, “Bu akşam yerel saatle 18.00'de (TSİ 00.00) oylama yapılmasını istiyoruz. BM'yi biliyorsunuz, bunun saati biraz sarkabilir ama biz 18.00 için bir oylama talebinde bulunacağız” dedi.

Fransız diplomatik kaynaklar, tasarının oylanmasında daimi ülkelerin vetosunu beklemediklerini ve karar çıkar çıkmaz bir kaç saat içerisinde uygulanmaya başlatılacağını belirtti.

Tasarıya mesafeli yaklaştığı bilinen Çin yönetimi, Güvenlik Konseyi'ni Libya'ya karşı yapılacak eylem konusunda karar verirken, Arap ve Afrika ülkelerinin görüşlerini dikkate almaya çağırdı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cian Yü, Libya'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını ve krizin barışçı yollardan çözülmesini istediklerini belirtti.

Haberin Devamı

Çin'in yanı sıra Rusya da tasarıya mesafeyle yaklaşıyor.

"MÜDAHALE İÇİN GEÇ DEĞİL"

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Libya'ya müdahale için çok geç olmadığını düşündüğünü söyledi.
       
Rasmussen, Polonya'nın başkenti Varşova'da yaptığı açıklamada, "zamanın hızla ilerlediğini, ancak çok geç olduğunu düşünmediğini" ifade ederek, çoğunluğun BM Güvenlik Konseyi kararına bağlı olacağını belirtti.

Rasmussen, zayıflayan Libya rejimi, kendi halkına saldırmaya devam ederse uluslararası toplum ve BM'nin birlikte güçlü biçimde Libya halkının arkasında duracağını düşündüğünü sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!