Kaçak göçmen felaketinde sorun büyük, çözüm zor

Güncelleme Tarihi:

Kaçak göçmen felaketinde sorun büyük, çözüm zor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2015 01:49

Avrupa Birliği (AB) liderleri, dün Brüksel’de göçmen krizini ele almak üzere acil zirvede bir araya geldi.

Haberin Devamı

Akdeniz’i adeta mezarlık haline getiren göçmen sorununu çözebilecek yöntemleri yıllardır üretemeyen AB liderleri, geçen hafta meydana gelen ölümlerin yarattığı baskıyla “son dakika” çözümleri üretme çabasında. Masadaki önlemler ise “sihirli değnek” etkisi yaratma potansiyelinden yoksun.

ASKERİ ÖNLEM GÜNDEMDE

Aşırı sağın göç konusunu sonuna kadar kullandığı bir ortamda Brüksel’de yapılan olağanüstü zirvede şekillendirilen kararların insani boyutu ikinci planda kalırken ele alınan önlemlerin en dikkat çekenini “askeri operasyon” oluşturuyor. Göçü ticarete döken ağlar tarafından kullanılan deniz araçlarını göçmenleri taşımadan önce belirleme, yakalama ve imha etmeyi çözümlerden biri olarak değerlendiren AB’nin ana hedefi bu araçların Libya gibi ülkelerden denize açılmasını engellemek.
İtalya’nın yürüttüğü ve başarılı sayılabilecek Mare Nostrum Operasyonu’na gerekli mali katkıyı sağlamayarak sona ermesine neden olan AB ülkeleri durumun aciliyeti nedeniyle 30 deniz mili kapsama alanı olan Triton Operasyonu’nun görev tanımını değiştirmeden bütçesini üçe katladı. Her ne kadar AB Komisyonu’nun Göçten Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, “Avrupa kaçakçılara savaş açıyor” dese de kısa vadede AB’nin başarısının muharebe seviyesinde kalma olasılığı daha yüksek görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!