Joe Biden turuna İsrail’den başladı

Güncelleme Tarihi:

Joe Biden turuna İsrail’den başladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2022 07:00

İsrail ve Suudi Arabistan’ı kapsayan Ortadoğu turuna dün başlayan ABD Başkanı Joe Biden’ın ilk durağı İsrail oldu.

Haberin Devamı

Son olarak altı yıl önce başkan yardımcısı sıfatıyla İsrail’de bulunan Biden, bu ülkeye başkan olarak ilk ziyaretini gerçekleştirdi. İsrail, aradan geçen altı yılda Arap ülkeleriyle ilişkilerinde ilerleme kaydederken, Biden’ın ziyaretinin gündeminde, İran ve Filistin dosyalarının yanı sıra Arap ve İslam ülkeleriyle normalleşme, İsrail’e askeri destek ve İsraillilerin ABD vizesinden muaf tutulması konuları vardı.

İRAN VURGUSU

Dün öğleden sonra Tel Aviv’deki Ben-Gurion Havalimanı’na inen Joe Biden’ı, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve İsrail Başbakanı Yair Lapid karşıladı. Liderler, ABD Başkanı’nın varışının ardından havalimanında yaptıkları ilk açıklamalarda birliktelik mesajı verdi. Başbakan Lapid, Biden’ın ziyaretinin “tarihi ve kişisel yönü olan” bir ziyaret olarak nitelendirirken, “İran’ın nükleer programını durdurmak için küresel bir koalisyona ihtiyaç duyulduğunu” ifade etti. İsrail televizyonuna mülakat veren Biden ise “Şu anda İran’dan daha kötü olan tek şey, nükleer silahlara sahip bir İran” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM

Biden, ilk açıklamalarında İsrail-Filistin sorununa ilişkin “iki devletli çözüm” vurgusu da yaptı. İsrail ve ABD arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesini hedeflediklerini belirten ABD Başkanı, “Bu tüm bölge halkları için kritik öneme sahip. Bu yüzden iki devletli çözüme olan devam eden bağlılığımızı tartışmalıyız. İsrailliler ve Filistinliler için eşitlik, refah ve demokrasi sağlamanın en iyi yolu bu” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!