Japonya'nın Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması'nı imzalamaya 'niyeti yok'

Güncelleme Tarihi:

Japonyanın Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşmasını imzalamaya niyeti yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2021 11:27

Japonya Başbakanı Suga Yoşihide, ülkesinin Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması'na katılmayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Parlamentoda konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede Başbakan Suga, dün yürürlüğe giren Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması'nın (TPNW) nükleer güce sahip ülkelerce desteklenmediğini belirtti.

Suga, “Savaş zamanı atom bombalarından şimdiye dek acı çekmiş tek ülke olarak Japonya’nın, uluslararası toplumun, nükleer silahsız bir dünyanın hayata geçirilmesi çabalarına liderlik etme sorumluluğu vardır.” dedi.

Japonya'nın sözleşme kapsamında gözlemci statüsü konusunda “tedbirli" olacağını kaydeden Suga, nükleer silahları kullanmanın korkunç sonuçlar ortaya çıkardığını dünyaya anlatmayı hedefleyen ülkesinin, nükleer güce sahip devletler ile bu güce sahip olmayan devletler arasında "köprü olmayı” hedeflediğini anlattı.

Suga, “Ancak TPNW’nin ne nükleer silahlara sahip devletlerden ne de nükleer silaha sahip olmayan birçok devletten desteği yok. Pozisyonumuz doğrultusunda, nükleer silahsızlanmaya doğru istikrarlı ve gerçekçi yol izlemek gerekir, Japonya’nın antlaşmayı imzalamaya niyeti yok.” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Motegi Toşimitsu da "Japonya, caydırıcılığını sürdürmek ve güçlendirmekle beraber, gerçek güvenlik tehditleriyle gereğine uygun şekilde başa çıkmalıdır, ayrıca nükleer silahsızlanmayı teşvik edecek gerçekçi bir yol aramalıdır." dedi.

Kyodo ajansına göre, ABD’nin Ağustos 1945’teki Hiroşima ve Nagazaki’ye attığı atom bombaları o yıl sonuna dek yaklaşık 214 bin insanın hayatını kaybetmesine yol açtı.

NÜKLEER SİLAHLARI YASAKLAYAN İLK ULUSLARARASI ANTLAŞMA

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric dün, nükleer silahları yasaklayan ilk uluslararası antlaşmanın yürürlüğe girdiğini açıkladı.

Antlaşmanın yürürlüğe girmesi için 50 ülke tarafından onaylanması gerekiyordu. Honduras, 24 Ocak 2020'de anlaşmayı onaylayan 50'nci ülke olmuştu.

TPNW, 50 ülkenin onayının ardından 90 gün sonra yürürlüğe giren ve nükleer silahları yasaklayan ilk uluslararası antlaşma oldu.

ABD, Rusya, Çin gibi nükleer güç sahibi ülkelerin karşı çıkmasına rağmen nükleer silahların tüm dünyada imha edilmesi ve yenilerinin yasaklanmasını amaçlayan Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması, 7 Temmuz 2017'de 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 122 ülkenin onayıyla kabul edildi.

Haberin Devamı

20 Eylül 2017'de imzaya açılan antlaşmaya şimdiye kadar 84 ülke imza atarken, antlaşmayı imzalayan ülkelerden 50'si, hiçbir koşulda nükleer silah veya diğer nükleer patlayıcı cihazları geliştirmeme, test etmeme, üretmeme, edinmeme ya da stoklamama taahhüdü verdi.

Nükleer silah sahibi ABD, Rusya, Birleşik Krallık, Çin, Fransa, Hindistan, Pakistan, Kuzey Kore ve İsrail ise anlaşmayı imzalamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!