Güncelleme Tarihi:
BU KENTİN YARISINDAN HABER ALINAMIYOR- FOTO GALERİ
HALK ÇATILARA VE SOKAKLARA AKIN ETTİ- FOTO GALERİ
NÜKLEER TESİSTEKİ PATLAMA ANI / WEB TV
FUKUŞİMA NÜKLEER TESİSİNDE PATLAMA- FOTO GALERİ
JAPONYA'DAN SON GÖRÜNTÜLER / WEB TV
FUKUŞİMA'DA HALK SIĞINAKLARDA TOPLANDI - FOTO GALERİ
Japonya devlet televizyonu NHK ölü sayısının 900'ü aştığını, ancak 10 metreye ulaşan tsunami dalgalarının yarattığı yıkım düşünüldüğünde, can kaybının 1,600'e çıkabileceğini belirtti. CNN, 127 milyonluk nüfusuyla dünyanın 10'uncu büyük ülkesi olan Japonya'da 8.9’luk depremde kaybolanların sayısının da 700 civarında olduğunu duyurdu.
Kyodo haber ajansı ise yetkililerin açıklamalarına dayandırdığı haberinde Miyagi eyaletinde bulunan 17 bin nüfuslu Minamisanriku şehrinde yaşayan yaklaşık 10 bin kişiden haber alınamadığını aktardı.
Arama kurtarma çalışmalarını devam ettiren Japon ordusunun, depremin şiddetli bir şekilde hissedildiği Ivate eyaletinin Rikuzentakata kentinde, 300–400 cesede ulaştığı belirtildi. Sendai'de 200-300 civarında cesedin bulunduğu ancak bölge sel sularının altında olduğundan polis güçlerinin cesetlere ulaşamadığı bildirildi.
Yetkililer, bugün Japonya'da yerel saatle 22:15 civarında 6 büyüklüğünde, 23:00 civarında ise 6.4 büyüklüğünde iki artçı şok yaşandığını açıkladı. İkinci artçının merkez üssünün Fukuşima yakınları olduğu ifade edildi.
REAKTÖRLER ZARAR GÖRMEDİ
Nükleer ve Endüstriyel Güvenlik Ajansı’ndan yapılan açıklamada Fukuşima’da bulunan 1 numaralı nükleer santralin 1 numaralı reaktörünün kontrol odasındaki radyasyon miktarının normalin 1000 katına ulaştığı ifade edildi.
Açıklamada reaktör çevresinde sezyum ve radyoaktif iyot sızıntısı tespit edildiği, bunun uranyum yakıtının saklandığı bazı metal tankerlerde erime yaşandığının işareti olduğu belirtildi.
Nükleer erimenin, bir nükleer reaktörün soğutma sistemlerinin çalışmaması ve reaktörün parçalanabilir yakıtının tepkimesinin yavaşlatılamaması durumunda, nükleer yakıtın tamamen eriyerek çok sıcak ve çok yoğun bir sıvı haline gelmesi demek olduğunu belirten uzmanlar bunun bir nükleer reaktörde olabilecek en ciddî kaza olduğunu ifade etti.
SANTRALDE PATLAMA
Japon medyası TEPCO’ya ait Fukuşima Daiçi nükleer santralinde Türkiye saatiyle saat 08:30 civarında patlama olduğunu ve dört kişinin patlama dolayısıyla yaralandığını bildirdi.
Japonya'nın resmi haber ajansı NHK, patlamada santralin duvarlarının ve çatısının yıkıldığını duyurdu.
Japonya Nükleer ve Endüstriyel Güvenlik Ajansı’ndan gelen açıklamada ise Fukuşima Santrali’ndeki patlamanın şiddetinin büyük olmasına rağmen reaktörlere ciddi zarar vermediği belirtildi. Patlamanın sebebinin nükleer reaktörde yaşanan bir sorun değil soğutma sürecinde kullanılan suyun buharlaşması olduğu olduğu ifade edildi.
Yetkililer ısrarla nükleer sızıntı seviyesinin düşük olduğunun altını çizdi.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan yapılan açıklamada da kurumun patlamayla ilgili bilgi sahibi olduğu, Japon yetkililerden en kısa zamanda bir resmi rapor beklendiği ifade edildi.
ÇERNOBİL OLUR MU?
Bazı bilim insanları Fukuşima'nın Çernobil ve Three Mile Adası'yla birlikte dünyanın en büyük üç nükleer felaketten biri olduğunu öne sürdü.
Japonya nükleer güvenlik dairesinden yapılan açıklamada ise santralde yaşanan kazanın uluslararası alanda kullanılan 0'dan 7'ye ölçekte 4 yoğunluğunda olduğu belirtildi. Three Mile'ın yoğunluk derecesi 5, Çernobil'inki ise 7'ydi.
Çernobil Nükleer Güvenlik Merkezi Direktör Yardımcısı Valeriy Hlyhalo da, Fukuşima'daki reaktörlerin Çernobil'dekilere göre çok daha iyi korunduğunu belirterek "Zaten bunlar sismik hareketliliğin yüksel olduğu bölgeler için tasarlanmış reaktörler" diyerek, 1986'dakine benzer bir felaketin yaşanma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.
DSÖ: RADYASYON SIZINTISININ HALK SAĞLIĞINI TEHDİT ETMESİ OLASILIĞI ÇOK DÜŞÜK
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sözcüsü Gregory Hartl, tesisten sızan radyasyonun miktarının çok az olduğunu ve şu anda halk sağlığını tehdit etme olasılığının çok düşük olduğunu belirtti.Hartl, buna karşın talep gelmesi halinde tıbbi uzmanların yardıma hazır olduğunu söyledi.
ULUSLARARASI YARDIM GİDİYOR
Bakan Yukio Edano, bugün yaptığı açıklamada hükümetin felaketten etkilenen bölgelere yardım götürme konusundaki kararlığının altını çizerken “Bu Meiji Dönemi’nden bu yana yaşadığımız en büyük deprem, 1000’den fazla insanın hayatını kaybettiğine inanılıyor” dedi.
Uluslararası kamuoyu bugün itibarıyla Japonya’ya acil yardım ekipleri göndermeye başladı. Birleşmiş Milletler de ülkeye dokuz kişilik bir koordinasyon ekibi gönderileceğini açıkladı.
BM İnsani İlişkiler Koordinasyon Dairesi Sözcüsü Elisabeth Byrs, “Felaketlerle mücadelede en deneyimli ekiplerimizi gönderiyoruz. Ülkedeki ihtiyaçları değerlendirip Japon yetkililerle koordinasyon içinde yardım çalışmalarını yürütecekler” dedi.
"EVİNİZDEN ÇIKMAYIN"
Televizyonlardan nükleer santral yakınlarında yaşayan halka evlerinde kalma çağrısı yaptı.
Yerel yöneticiler ise Başbakan Naoto Kan’ın emri üzerine 1 Numaralı Santral’in çevresinde 20 kilometre, 2 Numaralı Santral’in çevresinde ise 10 kilometre çapında alanda yaşayan yaklaşık 3 bin kişinin boşaltılması için çalışmalara başladı. Söz konusu bölgede 83 binden fazla kişi yaşadığı ifade edildi.
Japon basını santral çevresinde yaşayan üç kişinin radyasyondan etkilendiğini duyururken Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Japon yetkililerin patlamaların yaşandığı nükleer santrallerin yakınında yaşayanlara, radyasyonun neden olabileceği tiroid kanserine karşı önlem amacıyla iyot dağıtmayı planladığını açıkladı.
Diğer yandan Japon yetkililer, artçı şokların boyu 2 metreye kadar çıkacak tsunami dalgaları yaratabileceği gerekçesiyle kıyı bölgelerde yaşayanların tahliye edilmesi emrini verdi.
Ülke genelinde 5.1 milyon hanenin de elektriğinin kesik olduğu bildirildi.