Japonya’da yemek çubuğu krizi

Güncelleme Tarihi:

Japonya’da yemek çubuğu krizi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2006 00:00

Çinliler, ağaç kıyımını kontrol altına almak için çubuklara vergi koydu, Japonya’ya ihraç fiyatı zamlandı. Japonlar, yemek çubuğu (Chopstick) kriziyle karşı karşıya. Çin yönetiminin, ormanların kesilmesini kontrol altına almak amacıyla, çubuklara yüzde 5 vergi koyması, Japonya’yı ayağa kaldırdı.

Japonya’da yılda 25 milyar çift yemek çubuğu kullanılıyor. Bir başka deyişle, kişi başına düşen yıllık çubuk miktarı, ortalama 200 çifti buluyor ve çubukların yüzde 97’si Çin’den ithal ediliyor.

Çin yönetiminin aldığı karar, hemen etkisini gösterdi. Japonya’ya çubuk satan Çinli ihracatçılar, çubuk fiyatına yüzde 30 zam yaptılar. Ek yüzde 20 zammın da yolda olduğu belirtiliyor. Böylece, bir çift çubuğun fiyatı 1.5 yen’i aştı. Japon Çubuk İthalat Kurumu Müdürü İçiro Fukuoka, "Henüz alarm durumuna geçmedik ama, darbeler almaya başladık" dedi.

Çin’in 2008 yılından itibaren, çubuk ihracatına tamamen son vereceği belirtilirken, Japonya’nın Osaka kentinde bir restoranlar zinciri, yemekleri tahta çubuk yerine plastik çubuklarla servis yapmaya başladı. Bazı lokantalar da, bambu çubuklar kullanmayı tercih ediyor.

MİLYONLARCA AĞAÇ KESİLİYOR

Çin’de yemek için kullanılan çubukların üretimi için yılda 25 milyon ağaç kesiliyor. Çin’deki bir restaurant zincirinin başkanı, sadece kendi

şirketindeki işletmelerde günde 100 bin çubuk kullanıldığını, yıllık tüketim miktarının ise 30 milyon olduğunu söyledi.

Ağaca oranla daha çevreci bir kullanımı olan bambunun tüketim miktarının yükselmeye başlaması da, yine tehdit olarak ortaya çıkıyor. Çinliler, tek kullanımlık çubuk yerine, sentetik malzemeden yapılmış, yıkanması güç olmayan ve kullanışlı olanlara yönlendirilmeye çalışılıyor.

İlk kez 5 bin yıl önce kullanılmaya başlanan çubuklar, Çin, Japonya, Vietnam, Kore gibi Uzakdoğu ülkelerinde yaygın olarak kullanılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!