Güncelleme Tarihi:
Hükümet sözcüsü Yukio Edano, “Patlamaların yaşandığı nükleer santralin yakınlarında alınan ıspanak ve süt örneklerinde, radyasyon oranının Japonya kanunlarının belirlediği sınırları aştığı görüldü” diye konuştu.
Gazetecilere konuşan Edano, radyasyonlu sütün, Fukuşima nükleer santralinin 20 kilometre uzağında bulunduğunu ve bu bölgenin hükümetin tehlikeli olarak belirlediği sınırların dışında kaldığını belirtti.
Ispanağın ise Fukuşima’nın komşu eyaleti Ibaraki’de bulunduğunu söyleyen Edano, “Tokyo hükümeti, bu sorunu ortadan kaldırmak için elinden geleni yapacak” diye konuştu.
Japonya Sağlık Bakanlığı sözcüsü ise yetkililerden her iki eyalette de ürünlerin kökenlerinin araştırılması, nereden alındıklarının ortaya çıkarılması ve satışlarının durdurulmasının istendiğini belirtti.
ŞEBEKE SUYUNDA DA RASTLANDI
Bilim bakanlığından bir yetkili, suyun kalitesiyle ilgili bugün ölçüm yapmaya başladıklarını ve radyoaktif iyot ve sezyum izleri bulduklarını belirtti.
Yetkili, Tokyo, Tochigi, Gunma, Saitama, Chiba ve Niigata'da şebeke suyunda radyoaktif iyot bulduklarını, Tochigi ve Gunma'da ise sezyum bulduklarını açıkladı.
Yetkili, bu maddelerin oranının Japonya'daki yasal sınırın net olarak altında olduğunu söyledi.
Bu arada Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), nükleer kazanın olduğu elektrik santralının bulunduğu Fukuşima bölgesinden tüm gıda ürünlerinin ihracatına ikinci emre kadar son verildiğini bildirdi.
Merkezi Viyana'da bulunan BM'ye bağlı UAEK, radyoaktif iyot elementinin bulunduğu gıdaların kısa sürede insan sağlığına zararlı olacağını bildirdi.
Öte yandan Amerikan Jeofizik Enstitüsü, İbaraki kentinde bugün 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini, depremin 24 kilometre derinde olduğunu bildirdi.
Japon NHK televizyonu, Tokyo'da da hissedilen depremin hasara yol açmadığını belirtti.
"SAKİN TEPKİLER GÖSTERİN"
Japonya Başbakanlığının İngilizce Twitter hesabından yapılan açıklamada, ıspanaktaki radyasyon seviyesinin bir tomografi çekimi sırasında alınan radyasyonun beşte biri oranında olduğu belirtildi.
Açıklamada, "Nükleer reaktör kazasından kaynaklanan radyasyon seviyeleriyle ilgili yeni bilgiler aldıkça açıklayacağız. İnsanlar günlük hayatlarında radyasyona maruz kalırlar. Lütfen sakin tepkiler gösterin" denildi.
REAKTÖRLERE ELEKTRİK VERİLMEYE BAŞLANDI
Nükleer Güvenlik Ajansı, nükleer sızıntının yaşandığı Fukuşima nükleer santralinin 2 nolu reaktörüne bugün elektrik sağlandığını duyurdu.
1,5 ve 7 nolu reaktörlere de gün içinde elektrik sağlanması bekleniyor. Ajans açıklamasında, 3 ve 4 numaralı reaktörlere de pazar günü elektrik sağlanacağı belirtildi.
Ülkenin kuzeydoğusunda 11 Mart'ta meydana gelen depremin ardından santralde elektrik otomatik olarak kesilmişti.
Öte yandan Anadolu Ajansı’nın bildirdiğine göre, Japonya'da meydana gelen şiddetli deprem ve tsunami felaketinde ölü sayısı 7 bini geçti.
Ölü sayısıyla ilgili açıklama polis tarafından yapıldı. Açıklamada, 10 bin 905 kişinin hala kayıp olduğu da ifade edildi.
GEÇİCİ KONUT İNŞAATI BAŞLADI
Kyodo haber ajansı, Japonya depreminden ciddi şekilde hasar gören kıyı şehri Rikuzentakata'da geçici konut inşaatının başladığını duyurdu. Otuz metre kare büyüklüğündeki geçici konutlarda 2-3 kişinin rahatça kalabileceği belirtildi.