Güncelleme Tarihi:
Japon halkına hitap eden İmparator Akihito, ilerleyen yaşının, görevlerini tam olarak yerine getirmesini zorlaştırmasından endişelendiğini açıkladı.
Akihito, "Fiziksel durumumun gittikçe kötüleştiğini göz önüne aldığımda, şu ana kadar yaptığım gibi tüm varlığımla devletin sembolü görevini yerine getirmemin zorlaşmasından endişeleniyorum" dedi.
Japonya'da bir dönem kutsal olarak kabul edilen imparator, anayasa tarafından devletin ve toplumun birliğinin sembolü olarak görülüyor ve siyasi bir gücü bulunmuyor.
Geçtiğimiz ay kalp ameliyatı olan Akihito'ya prostat kanseri tanısı da konuldu.
YASALAR DEĞİŞECEK
Anketler, Japonların çoğunluğunun İmparator'un kararını anlayışla karşıladığını gösteriyor fakat bu hamle yasal değişiklikler gerektirecek.
Hükümet kaynakları, Akihito’nun tahttan çekilebilmesi ve yerine 56 yaşındaki oğlu Veliaht Prens Naruhito’nun geçebilmesi için İmparatorluk İç Hukuku’nun revize edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Akihito’dan önce 1817 yılında İmparator Koukau, kendi isteğiyle tahttan ayrılmıştı.
BARIŞÇIL KRAL
Deniz biyolojisine meraklı İmparator Akihito, tenis kortunda tanıştığı halktan bir kadınla evlenerek dikkatleri daha veliaht prensken üstüne çekmişti. İmparatorluğun kirli geçmişine rağmen Çin’e yaptığı ziyaretle tartışma yaratan İmparator, Japon monarşisinin yayılmacı hırslarına sünger çekmesi ve İkinci Dünya Savaşı’nın yaralarını sarmaya odaklanması nedeniyle halkı tarafından seviliyordu. Japonya’da imparatorluğun sembol ik bir önemi bulunuyor.
Prens Naruhito’nun 15 yaşında bir kızı bulunuyor. Bir dönem hanedan mensuplarının erkek çocuklarının olmaması nedeniyle kız çocuklarının da imparatorluk yapabilmesi için değişiklik yapılması tartışılmıştı. Ancak bu tartışma, Prens’in erkek kardeşinin 2009 yılında bir erkek çocuğu sahibi olmasıyla rafa kaldırıldı.