Güncelleme Tarihi:
Tatil hakkını kullanmak istemeyenler hakkında ise yasal işlem başlatılacak. Bu kanunun Japon halkında sürekli çalışma sonrası oluşan ruhsal hastalıkların önüne geçmek için çıkartıldığı belirtiliyor.
Japonya Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı tarafından yapılan bir araştırmada, ülkede çalışanların yarısından fazlasının yılda 20 gün olan ücretli izin hakkını kullanmadığı ortaya çıktı.
Araştırmaya göre Japonlar tatil hakkını kullandıkları zaman kendilerinden boşalacak olan iş gücünün patronları tarafından arkadaşlarına verileceğinden endişe duyarak tatile çıkmıyorlar. Japon çalışanlar, “herkes kendi işini kendi yapmalı, geçici de olsa iş bir başkasına yüklenmemeli” diye düşünüyor.
Yomiuri gazetesinde yer alan haberde, Japon hükümetinin çıkardığı bu yeni iş kanununun hemen yürürlüğe gireceği ve 2020 yılında zorunlu tatile çıkartılacak Japonların sayısının yüzde 70’lere varmasının beklendiği vurgulandı.
Japon iş kanununa göre bir iş yerinde en az altı ay çalışan Japon işçinin yılda 10 gün ücretli izin kullanma hakkı bulunuyor. Şayet bir işçi aynı iş yerinde aralıksız altı buçuk yıl çalışmış ise bu hak 20 güne çıkabiliyor.
“AŞIRI ÇALIŞMADAN ÖLME”
Japonya’da 90’lı yıllarda artış gösteren, çalışanların ani kalp krizinden hayatını kaybetmesi sebebiyle ‘aşırı çalışmadan ölme’ anlamına gelen ‘karoshi’ terimi ortaya çıktı.
Ülkede son yıllarda intihar rakamlarında da artış yaşandı. Polis kayıtlarına göre sadece 2011 yılında 30 bin kişi iş yerine bağlı stres nedeniyle intihar etti. İntihar edenlerin en az 10 bininin ‘aşırı çalışmaya bağlı’ stres sebebiyle yaşamına son verdiği düşünülüyor.
YARIM SAATLİK ÖĞLE UYKUSU
Japon hükümeti çalışanlarına destek olmak için başka uygulamaları da hayata geçirmişti. Hükümet geçen sene çalışanlara yarım saatlik öğle uykusu imkânı tanıdı.
Son olarak ise Japonya'da çalışanlara izin günü yaratabilmek amacıyla yeni bir ulusal gün belirlendi.