İttifaka 31’inci ülke... Finlandiya, bugün NATO üyesi oluyor

Güncelleme Tarihi:

İttifaka 31’inci ülke... Finlandiya, bugün NATO üyesi oluyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2023 07:00

Türkiye’nin önceki gün onay sürecini tamamlamasıyla önünde herhangi bir engel kalmayan Finlandiya bugün NATO’nun 31’inci üyesi oluyor.

Haberin Devamı

Finlandiya, bugün başlayacak, Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun temsil edeceği iki günlük NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde düzenlenecek törenin ardından masaya tam üye olarak oturacak. Rusya’nın Ukrayna’da savaş yürüttüğü ve İttifak’ın genişlemesini tehdit olarak gördüğü bir ortamda gerçekleşecek olan tam üyelik, NATO’nun kurucu belgesi olan Washington Antlaşması’nın imzalanmasının 74’üncü yıldönümüne denk gelmesi açısından da sembolik öneme sahip.

5’İNCİ MADDE KALKANI

Finlandiya’nın üyeliğini en son onaylayan ülke olan Türkiye, onay belgesini Washington Antlaşması’nı saklayan ülke olan ABD’ye, NATO karargâhında iletecek. Ardından Finlandiya katılım belgelerini ABD’ye iletecek ve prosedürel süreç tamamlanmış olacak. Bu aşamadan sonra tam üye olacak olan Finlandiya, müttefiklerden birine yapılan saldırının tüm İttifak’a yapılmış sayılmasına dayanan ortak savunma ilkesi 5’inci madde koruması altına girecek. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “NATO için büyük ve tarihi bir gün” dedi. NATO karargâhında Finlandiya bayrağının göndere çekilmesi için bir tören düzenlenecek. Finlandiya ile birlikte üyelik için başvuran İsveç, Macaristan ve Türkiye’nin onayını bekliyor.

Haberin Devamı

İttifaka 31’inci ülke... Finlandiya, bugün NATO üyesi oluyor

SANNA MARİN: DEMOKRASİ KONUŞTU

FİNLANDİYA’da önceki gün düzenlenen genel seçimlerde lideri olduğu Sosyal Demokrat Parti’nin üçüncü sırada kalmasıyla iktidar mücadelesini kaybeden Başbakan Sanna Marin (37), elde ettiği sonuç için, “Yarışı birinci sırada bitirememiş olsam da bu gerçekten çok iyi bir başarı” dedi. Marin, “Demokrasi konuştu. Finlandiyalılar oylarını kullandı ve demokrasinin kutlanması her zaman harika bir şeydir. Bu sonuçtan mutlu olmak için iyi gerekçelerimiz var” diye konuştu. Sonuçlar Marin’in başbakanlık koltuğundan kalkacağı anlamına geliyor. Yine de olası bir koalisyon hükümetinde görev alma ihtimali sıfır değil. Seçimlerin galibi olan ve hükümeti kurmakla görevlendirilecek olan muhafazakâr çizgideki Ulusal Koalisyon Partisi lideri Petteri Orpo’nun koalisyon tercihi belirleyici olacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!