İtidal çağrısı

Güncelleme Tarihi:

İtidal çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2016 19:40

ABD’de geçtiğimiz hafta iki siyahın polis tarafından vurulmasının ardından eski bir siyah askerin 5 polisi vurarak öldürmesinin yankıları sürerken, ülke sokakları karıştı. İspanya’da bulunan ABD Başkanı Barack Obama, “Tüm taraflardan birbirlerini dinlemelerini istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

ABD’de geçtiğimiz hafta iki siyahın polis tarafından öldürüldüğü görüntülerin ortaya çıkmasının ardından başlayan protesto gösterileri devam ederken İspanya’da bulunan ABD Başkanı Barack Obama’dan gerilimin düşürülmesi gerektiğine dair mesajlar geldi. “Tüm taraflardan birbirlerini dinlemelerini istiyorum” diyen Obama ülkedeki gerilimden ötürü İspanya’ya olan ilk ziyaretini de kısa kesti. Amerikan AP ajansının haberine göre Obama, “İçten, saygılı ve hakiki bir tonun muhafazasının Amerikan toplumunu gerçek bir değişim için seferber etmeye yardımcı olacaktır” dedi. 

POLİSLE KARŞI KARŞIYA

ABD Başkanı, polis şiddetine yönelik mesajlar da verdi. Barack Obama, polis kurumlarının bu topluluklardaki insanların rahatsızlıklarına saygılı olmaları, bu protestoları, rahatsızlıkları hor görmemelerini umduğunu kaydetti. Başkan Obama, “Toplulukların onlara güvenmesi polisin çıkarınadır” ifadelerini kullandı. Ülkede protestolar sürüyor. Önceki gün Louisiana’daki Baton Rouge kentinde yapılan gösteriler gün boyu sürdü. Akşam saatlerine kadar dağılmayan gruba polis müdahale etti ve gözaltılar oldu. Baton Rouge kentindeki olaylarda siyah sivillerle polisin karşı karşıya geldiği anlar ilginç görüntüler oluşturdu. Yoldan çekilmeyen siyah bir kadına, tam teçhizatlı polislerin müdahalesi objektiflere yansıdı. Başörtülü siyah bir genç kadının, polislerin karşısına dikilmesi de yine eylemin göze çarpan karelerinden oldu. Öte yandan Dallas Emniyet Müdürü David Brown, beş polisi öldüren saldırganın bombalı eylem hazırlığında olduğunu söyledi. 

Haberin Devamı

KADIN BASKETÇİLERDEN MESAJ

Kadın NBA takımı Minnesota Lynx oyuncuları, önceki akşam Dallas Wings’e karşı oynayacakları maçtan önce ısınmaya polis şiddeti sonucu ölen siyah Amerikalılar Philando Castile ve Alton Sterling’in adının yazılı olduğu tişörtlerle çıktı. Kadın basketbolcular, maç öncesi konuyla ilgili bir basın toplantısı da düzenledi. Oyuncuların giydiği tişörtlerin ön tarafında “Değişim bizimle başlar. Adalet ve mesuliyet” ifadeleri yer aldı.

KARA PANTERLER YÜRÜDÜ

Haberin Devamı

Gösteride radikal bir örgüt olan Yeni Kara Panter Partisi grubunun üyeleri de yer aldı. Örgüt üyeleri, siyah üniformalarıyla eyleme katıldı. Üniformalarının göğüs kısmındaki amblemde ise üzerinde bir panter olan Afrika kıtası haritasının ve ‘özgürlük ya da ölüm’ ifadelerinin bulunduğu görüldü. Minnesota eyaletine bağlı St. Paul kentindeki protestolarda da şiddet vardı. Kız arkadaşının yanında aracı içinde vurulan Philando Castile bu eyalette öldürülmüştü. Minnesota halkı, Castile için anayolları kapattı. Eylemciler dağılmayınca polisle aralarında çatışma çıktı. Eylemciler polise taş, şişe ve havaifişek atarken, polisler de biber gazıyla cevap verdi. Olayda 5 polis yaralandı. Siyah göstericilerin yanında beyazlar da eylemlerde yer aldı. New York eyaletine bağlı New York ve Rochester kentlerindeki gösterilerde ise ikisi gazeteci 80 kişi gözaltına alındı. Dallas’ta geçen perşembe akşamı yapılan gösteri sırasında eski bir asker olan siyah Amerikalı Micah Xavier Johnson, 5 polisi vurarak öldürmüştü. Bu olay sonrası ülkede tansiyon artmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!