İtalya seçimlerinde Prodi koltuğa yakın

Güncelleme Tarihi:

İtalya seçimlerinde Prodi koltuğa yakın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2006 16:21

İtalya genel seçimlerinde alınan ilk sonuçlar, merkez sol ve merkez sağ arasında büyük bir oy farkı olmadığını ortaya koydu.

Haberin Devamı

İtalya'daki seçimlere ilişkin açıklanan ilk verilerde, Romano Prodi liderliğindeki merkez solun önde görüldüğü tablo, Başbakan Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağın lehine değişmeye başladı.

Senato için oyların kullanıldığı sandıkların yüzde 86'sında oy sayımının tamamlanmasının ardından 2 lider arasındaki oy farkı en az düzeye indi.

İtalya İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, senatoda ülke geneli itibarıyla Prodi'nin oy oranı yüzde 49,8, Berlusconi'nin oy oranı yüzde 49,1 düzeyinde. Ancak mevcut seçim yasası doğrultusunda, seçim bölgelerindeki oylar Berlusconi'nin ekibini daha avantajlı duruma getiriyor.

Nexus Enstitüsü'nün şu ana dek sayımı yapılan oylara göre yayımladığı 4. tahminde, 315 sandalyeli senatoda merkez sağın 158, merkez solunsa 151 sandalyeye sahip olacağı ileri sürüldü.

Haberin Devamı

Senatoda diğer 6 sandalyenin sahipleri ise yurtdışındaki İtalyanlar'ın oylarının sayımıyla belirlenecek.

Sayım işleminin ilerlemesiyle birlikte Berlusconi, mecliste de Prodi liderliğindeki merkez solla arayı kapatmaya başladı.

İtalya İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı rakamlarda, meclisin üyelerini belirlemek için oy kullanılan toplam 60 bin 828 sandıktan 22 bin 597'sinde sayım işlemi tamamlandı. Sonuçlara göre oyların yüzde 46,83'ü Berlusconi'ye, yüzde 52,59'u da Prodi'ye gitti.

Bununla birlikte Nexus Enstitüsü ise, meclis için yayımladığı 4. tahminde, Berlusconi liderliğindeki merkez sağın oy oranını 49,9, Prodi liderliğindeki merkez solun oy oranını ise yüzde 49,6 olarak gösterdi.

SANDIK BAŞI ANKATLERİ PRODİ'Yİ GÖSTERDİ

Nexus Enstitüsü tarafından sandık başı anketlerine dayanılarak  yapılan ikinci tahmini sonuçta Romano Prodi'nin seçimleri net bir şekilde kazanacağını ortaya koymuştu. Nexus Enstitüsü'nün TSİ 16.50'de açıkladığı verilere göre,  Prodi liderliğindeki merkez sol, Meclis'te yüzde 50-54'lük oy  oranıyla yaklaşık 340 sandalyeye sahip olacak. Zeytin Ağacı  şemsiyesi altında toplanan merkez sol partilerin Senato'da ise  yüzde 50-54'lük oy oranıyla 159-170 civarında sandalyeye  sahip olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Silvio Berlusconi önderliğindeki merkez sağın Senato ve Meclis'te alabileceği oy oranı ise yüzde 45-49 olarak açıklandı.

İtalya seçimlerinde Prodi koltuğa yakın
Seçim sonuçları Berlusconi için 'yıkım' oldu.  


Buna  göre, merkez sağ yelpazedeki partilerin Berlusconi liderliğinde oluşturdukları Özgürlük Evi'nin Meclis'te yaklaşık 277,  Senato'da ise 139-150 sandalye kazanmaları bekleniyor.

Prodi ve Berlusconi liderliğindeki iki ittifakın dışında yer alan diğer partilerin, Senato ve Meclis'te alacakları oy oranının ise  yüzde 0,0-1.5 arasında değişebileceği belirtildi.

Nexus Enstitüsü'nün açıkladığı tahmini sonuçlarda, farklı  bir seçim sistemine tabi olan Valle d'Aosta ve Trentino  bölgelerinde yapılan oylamalar esas alınmıyor.


İLK YORUM D'ALEMA'DAN: TARİHİ ÖNEME HAİZ BİR SONUÇ

İtalya'da yapılan genel seçimlerin açıklanan tahmini sonuçları hakkında üst düzey siyasi yetkililerden ilk yorum Solun Demokratları Partisi'nin onursal başkanı Massimo D'Alema'dan geldi.

Eski Başbakan D'Alema, İtalya'nın güneyindeki Bari kentinde, sandık başı anketlerine dayandırılan sonuçların açıklanmasından sonra, Silvio Berlusconi önderliğindeki merkez sağın kaybettiğine, Romano Prodi önderliğindeki merkez solun ise seçimin galibi göründüğüne dikkati çekti. D'Alema, “Tarihi öneme haiz bir sonuç. Prodi kazanmış, Berlusconi kaybetmiş durumda” dedi.

D'Alema, sözlerinin devamında ise şöyle konuştu: “Sandık başı anketler, eğer bir anlam ifade ediyorsa, merkez solun merkez sağa oranla iki milyon daha fazla oy aldığını gösteriyor. İlk verilere göre Prodi kazanmış, Berlusconi ise kaybetmiş durumda”.

Seçimin galibi olarak görünen Prodi'nin, sonuçlara ilişkin ilk yorumunu TSİ 19.00 civarında yapabileceği belirtildi.
Bu arada, Zeytin Ağacı Birliği bünyesinde yer alan merkez sol partilerin liderlerinin Prodi ile görüşerek kendisini şimdiden kutladıkları öğrenildi.

Seçimlere ilişkin tahmini sonuçların sandıktan çıkan oylarla doğrulanması durumunda, merkez sol yelpazedeki parti liderleri ve yandaşlarının, Prodi önderliğinde kazandıkları zaferi bu akşam Roma'daki Popolo Meydanı'nda bir araya gelerek kutlamaları bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!