Güncelleme Tarihi:
Birleşmiş Milletler (BM) Yüksek Komiserliği ölü sayısındaki artışı, arama kurtarma çalışmalarının yeterli ölçüde olmamasına bağlıyor.
BM rakamlarına göre; 2014'te 3 bin 500'ü aşkın göçmen, Akdeniz üzerinden Avrupa'ya kaçmak isterken hayatını kaybetti.
Son olayda ise Libya'dan dört botla denize açılan ve Sicilya Kanalı üzerinden Avrupa'ya ulaşmak isteyen 300 kişi, ağır hava koşulları nedeniyle teknelerin alabora olması sonucu can verdi.
EKİM AYINDA UYARDIK AMA...
BM Yüksek Komiserliği Güney Avrupa Temsilcisi Carlotta Sami BBC'ye yaptığı açıklamada, arama kurtarma faaliyetlerine ilişkin ilgilere bilgi verdiklerini söyledi.
"Ekim ayında herkesi uyardık" diyen Sami, "Eğer Avrupa Birliği, arama kurtarma faaliyetlerini artırmak için acil olarak harekete geçmezse bu facialar tekrar yaşanabilir" dedi.
TRITON PROGRAMI YETERLİ DEĞİL
Sami facialara ilişkin Twitter'da yazdığı mesajlarda, İtalyan hükümetinin iradesi ve İtalyan donanması aracılığıyla yapılan ve kapsamı daha geniş olan 'Mare Nostrum (Bizim Deniz)' insani yardım operasyonu yerine, geçen kasımda uygulamaya geçirilen Triton'un yeterli olmadığını savundu.
SADECE 10 MİLYON EURO İÇİN
Mare Nostrum adlı kurtarma misyonu, 2013 yılı ekim ayında, Lampedusa'da 366 mültecinin hayatını kaybetmesinden sonra kurulmuştu. Bu misyon sayesinde 100 binin üzerinde mültecinin hayatının kurtarıldığı açıklanmıştı.
İtalyan hükümeti tarafından geçen yıl ekimde her ay bu misyon için 10 milyon euro harcandığı ve kurtarma işinin Avrupa'nın görevi olduğu gerekçesiyle Mare Nostrum misyonu durdurulmuş, Triton programı başlatılmıştı.
Ancak Triton'un, Avrupa kıyılarının sadece küçük bir bölgesini denetim altında tutması eleştirilere neden oldu. Basında, Triton yerine Mare Nostrum olsaydı daha fazla canın kurtarılmış olabileceği yorumları yapıldı.